САЩ и Русия завършиха преговорите си по сигурността в Женева, съобщиха Ройтерс и Блумбърг, цитирани от БТА.

Американската страна ги определи като "откровени и директни". Това е дипломатическият начин да се каже "трудни и безрезултатни".

Преговорите продължиха повече от 7,5 часа на територията на постоянното представителство на САЩ в Женева. В хода на консултациите имаше няколко почивки.

След края на разговорите в 16,32 ч. местно време (17,32 ч. българско б.р.) ръководителите на двете делегации Уенди Шърман и Сергей Рябков дадоха изявления за медиите.

Рябков заяви, че Русия е казала на САЩ, че няма намерение да напада Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Обяснихме на колегите, че нямаме и не може да имаме никакви планове, никакви намерения за нападение на Украйна, а всички мероприятия по бойна подготовка на войските, нашите сили са осъществявали в пределите на нашата национална територия. Няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация на напрежението в тази връзка", каза Рябков, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че САЩ много сериозно са подходили към руските предложения за гарантиране на сигурността.

Рябков добави, че разговорът със САЩ относно гарантиране на сигурността е бил сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се заобикалят острите ъгли.

От своя страна Уенди Шърман заяви, че Вашингтон е повторил пред Русия предупрежденията си в случай на нахлуване в Украйна, предаде Франс прес.

Тя поясни, че преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите и на военните маневри в Европа.

Вашингтон обаче е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания, заяви Шърман.

Тя добави, че е казала на Рябков, че САЩ са готови да продължат тези преговори в скоро време. Американската представителка определи разговорите, проведени днес като откровени и директни.