От днес, 11 януари, лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Заповедта влиза в сила от днес, 11 януари.

За намерението на здравните власти да съкратят карантината заради данни от други страни, че Омикрон протича по-леко, но обхваща повече хора, беше съобщено миналия четвъртък. Заповедта днес беше доста бързо променена с допълнението за бустерната доза, след като снощи стана ясно, че председателят на НС Никола Минчев е с положителен резултат от PCR тест, а преди това е бил в продължителен контакт на КСНС с президент, партийни лидери, шефове на служби и т.н. 

Президентът Румен Радев медийно обяви преди дни, че си е сложил бустерна доза (информация, която липсваше при първоначалното му ваксиниране, което се случи доста "дискретно"). Така че ако вече не е получил предписание от РЗИ-София, той ще може да се възползва от новите правила. 

По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уклончиво коментира, че в столичната здравна инспекция са много претоварени и връчването на предписанията едва ли ще стане бързо, така че било доста вероятно контактните от вчерашния КСНС да се вместят в съкратените срокове от днешната заповед на Сербезова.

Повечето от участниците във вчерашното заседание при президента вече обявиха, че са се самоизолирали.