Три хиляди руски военни започнаха учения с бойна стрелба, в които участват и танкове, в Западна Русия, включително в региони в близост до Украйна, предаде Ройтерс, като цитира информация на агенция Интерфакс.

Русия предизвика притеснения на Запад, като струпа военни сили в близост до границата с Украйна и поиска от Вашингтон да обещае да не позволява на Киев да се присъедини към НАТО, както и да не разширява военния съюз в източна посока. САЩ отказват да приемат тези условия.

Съобщението за началото на ученията беше направено ден след като Русия и САЩ проведоха преговори по предложенията на Москва. Днес Кремъл заяви, че те не са дали основания за оптимизъм за възможен пробив.

Руската агенция Интерфакс се позова на информация на Западния военен окръг на руската армия, според която ученията се провеждат в Смоленска област, в близост до Беларус, както и в Белгородска, Брянска и Воронежска област, които са по-близо до Украйна.

В учението участват 300 единици военна техника, включително танкове Т-72Б3 и бронирани машини БМП-2.

Ученията ще включват отработване на стрелба от бронирани машини, организация на преходи при активно въздействие на диверсионно-разузнавателни групи "противници" и оборудване на опорни пунктове.

Вашингтон призова Москва да намали оценявания на близо 100 000 брой на военните си в близост до границата с Украйна. Струпването на руски войници предизвика опасения от евентуално ново нахлуване, осем години след като Русия анексира украинския полуостров Крим.

Москва е заявявала, че няма намерение да напада, но има право да придвижва, както намери за добре, войниците си на руска територия.

БТА