Днешният протест, организиран от "Възраждане" срещу зеления сертификат, стигна до ексцесии, след като събралите се пробиха полицейския кордон около парламента, но стигнаха само до стълбите и бяха изтласкани.

В получилата се суматоха няколко граждани и полицаи пострадаха.

През цялото време протестиращите бяха призовавани по високоговорител да влязат в парламента, за да си вземат властта, защото сегашната е нелегитимна. Същият глас призоваваше и полицаите да се подчинят на суверена.

Полицаи изнесоха на ръце една жена от стълбите, защото ѝ прилошало. Оказа се, че тя е със счупена ръка.

Протестиращите напираха към парламента, макар сградата да бе празна. Вътре имаше само служители на НСО, администрация и журналисти.

Въпреки това протестиращите непрекъснато се обръщаха към полицаите, като поискаха вътре да бъде пусната делегация от 15 души. Настояваха и някой оторизиран да излезе, но както стана ясно - сградата отдавна бе опразнена от депутати.

След като удариха на камък демонстрантите настояха да разговарят с полицейските началник - даже кордон щели да му осигурят

С обещанията да няма агресия и насилие. След което от трибуната бе обявено, че от полицията са дали съгласие.

"Долу мерките", скандираха протестиращите.

Представител на полицията така и не се яви. Но все пак противниците на зеления сертификат решиха да излъчат преговорен екип и да го пратят към задния вход на Народното събрание. Все така без да е ясно с кого ще преговарят.

Междувременно на входа вече се бяха събрали около 15 души. И дойдоха… още 15. Всичките с претенции да влязат. И… се скараха помежду си.

Стана ясно, че всеки се определя като представител на някаква организация и иска да влезе в Народното събрание. 

Малко след това протестиращите изтръгнаха ограждение откъм градинката и започнаха да се бутат с полицаите.

Правеше впечатление, че униформените всячески се опитваха да не прилагат груба сила към тях. Но специализираните сили се струпаха между тях и сградата.

На няколко пъти протестиращите се бутаха с полицията.

По първоначална информация има ранени и от двете страни - полицаи и демонстранти, но колко и колко тежко първоначално не стана известно. По-късно бе съобщено, че трима полицаи, пострадали по време на протеста пред Народното събрание, са потърсили медицинска помощ във Военна болница. Служителите на реда са имали оплаквания от болки в областта на ребрата.

Около 15:30 ч. протестиращите се отправиха към сградата на Министерство на здравеопазването. Там представители на протестиращите влязоха на разговор със здравната министърка проф. Асена Сербезова. Срещата беше предавана на живо във фейсбук и протестиращите отвън слушаха какво се говори на нея.

„Има натрупани настроения, недоверие, паника и страх, с които започна управлението на пандемията преди 2 години. Сега ние берем плодовете. Трябваше тогава да се обяснява на хората какво се случва, не новините да започват с брой на жертви, болни, чували. Обществото е разделено. Ваксинацията трябва да е доброволен процес”, каза Сербезова. 

Отсрещната страна поиска работна група, на която да се разглеждат от експерти исканията на протестиращите.

Към 17:40 часа срещата приключи, а депутатът Цончо Ганев от "Възраждане" обяви отвън, че няма съгласие между двете страни и протестите на на партията ще продължат и занапред. 

По-рано през деня протестът започна с дежурните революционни песни, с масирано полицейско присъствие, с водно оръдие (в периферията) и без лидера Костадин Костадинов. Партията му "Възраждане" бе организатор на демонстрацията срещу зеления сертификат пред парламента днес.

Въпросното мероприятие бе обявено от Костадинов като революция, като бе дадена заявка, че народът, или поне 127 500 души, колкото са избирателите на партията, ще влязат в сградата на законодателния орган и ще завземат властта.

Към 13,30 ч при "опашката на Коня" се бяха събрали около хиляда "щурмуваци". Бутаха се усърдно в опит да стигнат до сградата на Народното събрание. Полицията допуска да пробият първия им кордон и да се приближат досами сградата, но явно силите на реда бяха инструктирани да не използват сила.

Полицията  бе в бойна готовност от ранни зори. Още преди да започне заседанието в 9 ч., в подлеза на Ректората десетки полицаи пиеха кафе, а сградата на Народното събрание беше превантивно опасана с лека ограда.

Или в реззюме, към 12 ч., за когато беше обявен стартът на "революцията", униформените бяха повече от представителите на пряката демокрация - както ги определи неотдавна Костадинов, противопоставяйки ги на представителната демокрация, която олицетворява Народното събрание.

Както е известно, самият лидер бе поставен в изолация след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, на което присъства и болният от COVID-19 председател на парламента Никола Минчев. Вчера той обяви, че ще спази предписанията на РЗИ и ще остане у дома. Но пък "щурмоваците" бяха донесли голям телевизор - в очакване той да се включи онлайн.

В началото на протест вътре в парламента депутатите на "Възраждане" всячески се опитваха да протакат заседанието - я с искания за почивки, я с пламенни речи, за да могат да се съберат отпред обещаните от партийния лидер поне 127 500. 

Към 12:30 ч. навън вече имаше около 500 души, а лидерът говореше от плазмата надъхващи слова. Сградата на НС бе обградена с кордон от три реда полицаи.

 А междувременно заседанието на парламента приключи и депутатите необезпокоявано напуснаха от входа откъм градинката.

"Много съжалявам, че съм под карантина, защото с удоволствие бих отишъл да говоря с хората на площада", заяви премиерът Кирил Петков, който е карантиниран.

„Част от протестиращите не вярват в мерките, не вярват в COVID. Призовавам ги да излязат с 10 човека и след като изляза от карантината в петък – ще седна на разговор с тях за един нов модел за преодоляване на следващата вълна“, посочи Петков. 

Преди началото на обявения мирен протест в София бе задържан мъж, носил в себе си газово оръжие, съобщиха от МВР. Това е станало преди началото на събитието.