САЩ наложиха вчера първите си санкции срещу Северна Корея заради оръжейната ѝ програма след серия изстрелвания на ракети от изолираната страна, включително на две от миналата седмица насам, предаде Ройтерс.

Във вторник Северна Корея направи опит с балистична ракета, която може да е по-модерна от "хиперзвукова" ракета, изстреляна по-малко от седмица по-рано. Европейският съюз осъди опитите и заяви, че ще продължава санкциите си срещу страната, докато тя започне да спазва задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Обявените в сряда американски санкции засягат шестима севернокорейци, един руснак и руска фирма, които са отговорни за доставка на стоки от Русия и Китай за ракетната програма на Ким.

Министерството на финансите на САЩ каза, че наказателните мерки целят да предотвратят напредъка на севернокорейските програми и да попречат на усилията за разпространение на оръжейни технологии.

САЩ предложиха и пет от санкционираните физически лица да бъдат включени в черния списък на Съвета за сигурност на ООН. За това е необходимо общото съгласие на 15-те членове на Комитета по санкциите срещу Северна Корея към Съвета за сигурност.

Администрацията на американския президент Джо Байдън, откакто встъпи в длъжност миналия януари, се опитва неуспешно да започне диалог с Пхенян, за да го убеди да се откаже от ядрените си оръжия и от ракетите. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс  каза, че САЩ продължават да залагат на дипломацията в отношенията със Северна Корея.