Севернокорейският лидер Ким Чен Ун лично е наблюдавал успешния опит с хиперзвукова ракета, съобщиха днес държавните медии, цитирани от Франс прес.

Снимки показват вожда с бинокъл и обграден от мъже във военни униформи как наблюдава изстрелването на ракета, второто в рамките на по-малко от седмица.

Хиперзвуковите ракети са част от "първите приоритети" в петгодишния план на Северна корея, бяха съобщили миналата година държавните медии в страната, цитирани от АФП.

В края на стрелбата лидерът е призовал нацията "да ускори усилията си да укрепва все повече своя стратегически военен арсенал както количествено, така и качествено и да продължава модернизацията на своята армия" според официалната информационна агенция КЦТА.

Опитът се състоя в момент, когато Съветът за сигурност на ООН се събра по повод на изстрелване на ракета миналата седмица, която Пхенян представи като хиперзвукова.

Държавният департамент на САЩ осъди стрелбата във вторник, заявявайки, че "представлява" заплаха ... за международната общност.

Това е третото изстрелване от Пхенян на хиперзвукова ракета с планиращ полет след това от септември 2021 г. и миналата седмица. Страната се стреми да добави сложното оръжие към своя арсенал, отбелязва АФП.

Ракетата, носеща "хиперзвукова планираща бойна глава", е поразила "цел в морето на 1000 км", каза KТЦA, добавяйки, че тестът потвърждава "отличната маневреност на хиперзвуковата бойна единица".

Южнокорейската отбрана е преценила, че ракетата е достигнала хиперзвукова скорост и е показала "напредък" в сравнение с тази от миналата седмица.

Тя е изминала около 700 километра на височина от около 60 километра и скорост 10 Мах, според шефа на обединените началник-щабове на Южна Корея.

Хиперзвуковите ракети обикновено достигат скорост от 5 Мах, която е пет пъти по-висока от скоростта на звука или дори по-голяма скорост.

Те са по-бързи и по-маневрени от стандартните ракети, което ги прави по-трудни за прихващане от отбранителните системи, за които Съединените щати харчат милиарди долари.

Откакто Ким Чен Ун дойде на властта преди десет години, Северна Корея бързо разви военните си технологии.

"Присъствието на Ким Чен Ун на изпитанието предполага, че хиперзвуковата ракета е достигнала достатъчно ниво на завършеност", каза Лим Юл Чул, професор по севернокорейски изследвания в университета Кюнгнам в Сеул.

Русия, Съединените щати и Китай също съобщават, че са изпробвали успешно хиперзвукови планери, технология, в която Русия се смята за световен лидер.

"Всичко в този опит напомня, че Северна Корея е започнала нова кампания за военна модернизация" ,казва Анкит Панда от Карнегиевата фондация за международен мир във Вашингтон, цитиран от АФП.

Специалисти, цитрани от Франс прес, обаче поставят под съмнение напредъка на изолираната комунистическа страна в този вид оръжия и готовността им да ги използва. Присъствието на Ким обаче е знак за задоволство от постигнатото до момента.