Решението на „Газпром“ да ограничи доставките на газ въпреки нарастващото търсене провокира размисъл, заяви днес изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията.

Това накарало регулаторите да разпитат енергийните доставчици, включително руската компания, по въпроса.

„Изпратихме въпросници до редица доставчици на енергия в тази област. Получихме много отговори, но все още чакаме други, включително от „Газпром“. С нетърпение очакваме информацията от тях, за да продължим нашия анализ“, каза Вестагер.

Тя изтъкна също, че въпросът за високите цени на енергията е от много висок приоритет за Комисията.

Според Вестагер в случая има повишаване на търсенето и ограничаване на доставките. Тя определи това като „доста рядко явление на пазара“. Запитана за евентуалните последствия за руския газов гигант, тя отговори, че не желае да спекулира на този етап, но посоми:

„Възможни са най-вече три варианта. Можем да решим, че няма доказателства (за непазарно поведение – б.р.). Можем също да решим, че такива има, и да преминем към възбрана, а тя е придружена от глоба. Можем и да уредим случая, като въпросната фирма прекрати поведението си и поеме ангажименти, така че нещата отново да се придвижат напред.“

От „Газпром“ заявиха по-късно, че поддържат контакт с ЕК по темата за газовите доставки и вече са предоставил част от необходимите сведения, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това се казва в съобщение на пресслужбата на руския холдинг.