Австралия отново реши да анулира визата за Новак Джокович - броени дни преди старта на Откритото първенство по тенис на страната, на което сърбинът трябва да защитава титлата си.

Мярката е на министъра по имиграцията Алекс Хоук и бе очаквана. Адвокатите на Ноле обжалваха отново - те вече спечелиха веднъж в съда, след което звездата бе допуснат до Мелбърн.

Алекс Хоук

 

Джокович е изправен пред депортиране и 3-годишна забрана да посещава държавата. На първо време той ще остане в хотела, в който е сега, но в събота сутринта местно време ще бъде преместен в център за временно настаняване. След това ще се яви на ново изслушване във федерален съд.

Малко след обявяване на мярката на министъра по имиграцията имаше предварително изслушване със съдия. Той прие мотивите на адвокатите на Джокович да не бъде връщан в бежанския хотел "Парк", за да се "избегне медиен цирк". Самото съдебно изслушване е насрочено за неделя сутринта, което означава, че ако спечели, лидерът на мъжкия тенис ще може да започне защита на титлата си в "Мелбърн парк". Първият му мач - срещу неговия сънародник Миомир Кецманович, е насрочен за понеделник вечерта на Зеления континент.

Хоук обяви, че е взел решение да упражни свое право, позовавайки се на текст от Закона за миграцията, като то е "базирано на мотиви, свързани със здравето и спазването на реда и е продиктувано от публичния интерес". Той подчертава, че е взел под внимание информация от Министерството на вътрешните работи, граничната служба и Джокович.

"Правителството на Морисън е твърдо решено да защитава австралийските граници, особено във връзка с пандемията от COVID-19", завършва краткото съобщение на министър Хоук.  

Малко по-късно той бе подкрепен от министър-председателя Скот Морисън, който публикува изявление. Премиерът подчерта, че подкрепя сънародниците си и предвид жертвите, които те правят вече близо две години, решението за задвижване на депортация на Новак Джокович е правилното.

Сагата с участието на Джокович на Мейджър турнира в Австралия, на който той може да спечели рекордната 21-а титла от Големия шлем, започна още преди месеци. Тогава стана ясно, че страната с едни от най-строгите мерки срещу COVID-19 в света няма да допусне неваксинирани чужденци, свързани с надпреварата - тенисисти, треньори, хора от щабовете, съдии, функционери и т.н.

Новак е изявен противник на задължителната имунизация. В началото на миналата седмица той обяви, че поема за "Долната земя", тъй като е получил медицинско изключение за ваксинация. На границата бе задържан и след няколкочасов престой изпратен в хотел за бежанци и карантинирани. Наета от него елитна адвокатска кантора обжалва, а съдия постанови визата му да бъде възстановена.

Той направи това на база на претенциите на защитниците, че правата на техния клиент на летището са били нарушени - не му е предоставено необходимото време, за да осигури изисканите допълнителни данни, че може да пребивава в Австралия.

Джокович започна да тренира, а вчера участва и жребия за основната схема. Междувременно, покрай публикации из цял свят, призна, че е направил две нарушения: знаейки, че е заразен, и престъпил карантината в Белград, участвайки в награждаване и давайки интервю; неговият агент пък неволно е допуснал грешка в декларацията за влизане в Австралия. 

Световният номер 1 е бил в Испания преди да замине за Австралия, но това не е отразено в документа. Междувременно това накара властите на Иберийския полуостров също да го разследват.

Има и много сериозни съмнения доколко въобще наистина е бил заразен с коронавируса в края на миналата година, както твърди. Именно заради прекарания COVID-19 е получил медицинското изключение. Според Джокович той е бил позитивен на 16-и, а на 22 декември е дал отрицателна проба. Разследване на германското списание "Шпигел", заедно с IT специалисти, показало, че при въвеждане на QR кода от сертификата на първата проба в сайта на съответната здравна организация в Сърбия излизало, че тестът е ту положителен, ту отрицателен.

Автоматично поставящата се дигитална марка пък показвала, че отрицателната проба датира от 26 декември, а не от 16-и. Имало несъответствие и със серийните номера на двете - позитивната била с номер, който е след този на отрицателната.

Какво следва сега? Има ли шанс Джокович да играе в Мелбърн?

Според анализатори в Австралия министър Хоук не е избрал случайно времето, в което да издаде заповедта си. Това стана в петък около 18 часа местно време - след края на работната седмица.

Съдебното изслушване и в неделя сутринта. Адвокатите на звездата са поискали бърза и опростена процедура до последния ден от седмицата.

Първият мач на шампиона - срещу неговия сънародник Миомир Кецманович, трябва да е в понеделник. Вчера организаторите забавиха жребия в очакване на решение, но такова не излезе. Поне не забавиха програмата. Ако Новак не играе, най-вероятно ще бъде заменен от квалификант, но това ще доведе и до промяна в схемата.

От чисто правна гледна точка положението на сърбина сега е по-тежко. Държавата явно ще даде като доказателство и невярно попълнената декларация (пропускът с пътуването до Испания), а дори само такова провинение може да доведе до последици. При съдебна битка под разследване може да се окаже и сертификатът на Джокович и т.н., и т.н. Правителството ясно показва, че е решено да не позволи на шампиона да играе в "Мелбърн парк".

Според специалисти по имиграция в самата Австралия обаче, асът има нелоши шансове да спечели отново, предаде Би Би Си. Адвокатите на правителството трябва да убедят съдията, че министър Кели има основания да анулира виза, издадена законно и с медицинско изключение. Че това е станало наистана според обществения интерес, че присъствието на Ноле наистина застрашава здравето на останалите в страната и т.н.  

Анкета на местния в. "Хералд Сън", в която са участвали над 60 хиляди читатели на изданието, показва, че 82 процента от тях искат Джокович да бъде депортиран. Изданието също така пише, че още от началото се води тактическа битка между адвокатите на двете страни.

Какво се случи на предварителното изслушване?

То бе проведено малко преди полунощ в Австрация на петък срещу събота днес. Адвокатите му на първо място поискаха да не бъде автоматично депортиран, а да има изслушване, на което да защитят правото му да играе на Откритото първенство на страната. Това бе уважено от представителите на държавата. Не беше обаче уважено от съдия Кели желанието отново щатски съд да разгледа случая.

Той вече е прехвърлен на федерален съд. В събота сутринта Джокович ще бъде изслушан веднъж, преди на следващия ден да се яви отново на заседанието, на което се очаква съдбата му да бъде решена окончателно.

Защитата на един от най-популярните спортисти в света изтъкна тезата, че визата му е отнета, за да не "разбунва антиваксърски настроения" в Австралия. Такъв аргумент се изтъква за първи път, но досега не се и беше налагало. Може би адвокатите му я лансират предвид мотивите на министър Хоук да я анулира.