Новак Джокович спечели обжалването за недопускане на територията на Австралия в съд в Мелбърн, предават световните агенции. Съдията Антъни Кели разпореди анулирането на визата му да бъде "незабавно" отменено, тъй като го счете за "неоснователно".

Това означава, че в момента Джокович е свободен да влезе в държавата, напускайки хотела за бежанци и карантинирани, в който бе задържан от сряда.

Сърбинът все още може да бъде депортиран и в крайна сметка да не играе на Откритото първенствно на Австралия по тенис. Такова право има министърът на имиграцията, съобщи правителственият адвокат Крис Трейн. Той не даде подробности на каква база може да се случи това. Възможността за повторна депортация се разглежда, добави Трейн.

Бащата на тенисиста Сърджан Джокович обяви пред "Дейли мейл", че неговият син отново е бил задържан - заради горното. Засега няма потвърждение на тази информация. Според Би Би Си и други сериозни източници, тя е невярна. И такава се оказа в крайна сметка. Семейството на звездата ще даде брифинг в 15 часа наше време. В него ще се включи и тенисистът с видеовръзка, добавя неговият баща пред Би Би Си.

Световният №1 и актуален шампион в първия за годината турнир от Големия шлем обяви във вторник, че е получил медицинско изключение от две комисии в щата Виктория (тъй като не е ваксиниран, както се оказа) и поема за "Долната земя". Ден по-късно обаче не успя да премине граничния контрол. След няколкочасов престой на летището в Мелбърн визата му бе анулирана.

Министър-председателят Скот Морисън обяви тогава, че представеното доказателство за изключението е "недостатъчно". Новак реши да обжалва, наемайки един от най-добрите в подобни казуси австралийски адвокати.

В събота стана ясно, че сърбинът е кандидатствал за изключението, тъй като през декември е прекарал COVID-19. Любопитно е, че ден, след като е дал положителна проба на 16 декември, Новак е имал няколко публични изяви в Белград, на които е бил без маска. Той е признал това в Мелбърн.

Още докато течеше изслушването, Морисън, който няколко пъти промени мнението си в предишните дни, даде брифинг. Той заяви, че няма да коментира решението на съда преди да е излязло. Но предупреди, че правителството може да отпрати Джокович, ако има правомощията да направи това. 

Изслушването премина дистанционно - заради стриктните анти COVID мерки в Австралия.

В съдебното решение се посочва, освен за валидността на визата на Джокович, че държавата трябва да поеме разноските му по делото, че личните му вещи трябва да бъдат върнати и че той трябва да бъде освободен "до 30 минути". 

Защитата на Джокович

Изслушването започна с аргументите на защитата, начело на която бе Ник Ууд. Той наблегна на това, че клиентът му е имал всички необходими документи и е спазил всички изисквания при кандидатстването за виза, като е представил медицинско изключение, издадено от две независими комисии. За всичко това е бил напътстван от Тенис Австралия.

Ууд обаче наблегна на това, че не е спазена процедурата на летището. На въпрос дали е ваксиниран, Ноле отговаря, че не е, но има медицинско изключение. Тенисистът е спрян и държан четири часа, преди да му бъде казано, че ако не представи допълнителни доказателства, визата му ще бъде отхвърлена. Това става в 04:30 часа рано сутринта местно време. За допълнителните доказателства Джокович е имал 30 минути. Той възразява на това, предвид и часа, в който му се отказва достъп.

Тук, според адвоката, не е била спазена процедура за правата му. Джокович не е получил адекватно обяснение защо визата му се отхвърля. Бяха представени и записи на всички разговори, които е провел с граничните власти.

"Какво още е можел да направи този човек!?", върху тази реплика на съдията се съсредоточават журналистите, проследили изслушването онлайн.

Според Би Би Си той е останал видимо изненадан, че Джокович не е бил пуснат, предвид факта, че е представил медицинско изключение.

При отказа спортистът е поискал повече време - до 8:30 часа, за да се свърже с Тенис Австралия, но това е било отхвърлено и е бил уведомен, че достъп му се отказва. Адвокатът наблегна, че клиентът му е поставен в положение на невъзможност да се защити и че условията и обстоятелствата са били неприемливи.

Във втората част от пледоарията си защитата на Джокович наблегна на това, че служителят, отказал да зачете визата му, не е бил наясно с протоколите за анти COVID мерките в държавата. Там се посочвало, че чужденците могат да влязат в страната с медицинско изключение, ако не са ваксинирани. А при изваждането на въпросния документ от страна на световния №1 били спазени всички процедури.

При всичко това съдията продължи да бъде изненадан и да показва, че разбира тезите на защитата, пише Би Би Си.

Сред феновете на Джокович в Мелбърн имаше и свещеник.

 

Адвокатите на правителството

Те отхвърлиха аргументите на защитата, позовавайки се на текстове в миграционните правила. Бяха апострофирани от съдията точно по повод на това дали правата на Джокович са били спазени при процедурата на летището. Те отхвърлиха това - всичко почивало на факти и ясни правила.

Сърцевината на тезата им - прекараният от Новак Джокович COVID-19 през декември не е основание да получи изключение, достатъчно да покрие изискванията, за да влезе в страната. Всички правила били спазени.

По-късно на брифинга си премиерът Скот Морисън отново насочи вината към Тенис Австралия, която още през ноември е получила ясни инструкции от федералното правителство, че медицинско изключение не гарантира достъп до страната.

В крайна сметка съдът се произнесе в полза на Новак Джокович, но случаят не е приключен. Съдебното решение се базира на това, че Джокович е получил законна виза въз основа на това, че е представил медицинско изключение, издадено според протоколите на щата Виктория и федералната власт. Още нещо - правата на сърбина на летището не са били спазени при отказа да бъде допуснат в страната, визата му е била анулирана неоснователно.

Не се очаква окончателно решение да бъде взето днес. Това може би ще стане утре сутрин в Австралия (късно тази вечер наше време). Министърът на имиграцията Алекс Хоук може да реши да депортира носителя на 20 титли от Големия шлем.

Съдебното изслушване бе съпроводено с протест на стотици сръбски емигранти, които скандираха в подкрепа на своя любимец пред хотела и пред съда. Наложи се намеса на полицията за "най-наелектризираните".

Покрай тях продължиха и демонстрациите да бъдат освободени бежанците в хотела, в който бе затворен Джокович. Към онзи момент не бе много ясно къде се намираше той. Според информация на някои местни медии - в офис на своите адвокати. По-късно стана ясно, че е напуснал хотел "Парк", настанил се е в друг и дори е тренирал в "Род Лейвър арена".