Министърът на здравеопазването Асена Сербезова опроверга публикации за отпадане на сертификата на база преболедуване на COVID-19. Към настоящия момент той остава, написа тя във фейсбук. 

"Знам, че се спекулира с много теми в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е погрешно интерпретирано (че то време няма да стигне...), но темата за здравето е много чувствителна и затова искам да внеса това уточнение, заяви тя. - Умолявам пишещите и изказващите се да си дават сметка как това, което прочетат хората, може да засили техните опасения и страхове, а това е най-ненужното в момента."

Не става ясно кои "пишещи и изказващи се" се визира Сербезова за този тип сертификат. В предишните дни много се изговори за сертификата за антитела, а не за преболедуване.

Ден по-рано министър Сербезова коментира предложение на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев за отпадане именно на сертификата за антитела.

"Правилата в България са едни от най-либералните. Все още няма решение дали да отпадне удостоверението за наличие на антитела, на този етап все още се обсъжда, рече тя в парламента. - Правилата в България са едни от най-либералните. Все още няма решение дали да отпадне удостоверението за наличие на антитела, на този етап все още се обсъжда.“