Министерство на правосъдието (МП) очаква от МВР данни за евентуално извършено престъпление от главния прокурор Иван Гешев, за да ги присъедини от пакета сигнали срещу обвинител номер едно, които събира и които може да доведе до неговото предсрочно отстраняване.

Това обяви в ефира на бТВ министърката на правосъдието Надежда Йорданова. Данните, които се очакват, са свързани със съвместното разследване на гражданското сдружение БОЕЦ и bird.bg, според което производителят на млечни продукти с марката "Жоси" Георги Георгиев поискал от него съдействие срещу съдружника си. В замяна той прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си, която със съдействието на Гешев после била превзета.

По пакета от нарушения работеха още предшествениците на Йорданова - служебните министри Янаки Стоилов и Иван Демерджиев.

"Това как главният прокурор ще реши да носи неговата отговорност е негова лична преценка", посочи Йорданова, намеквайки за отказа на Гешев сам да подаде оставка, за което беше многократно призован от управляващото мнозинство, за последно и с декларация от парламентарната трибуна миналия петък. - "Ние разработваме законовите механизми за търсене на отговорност и в МП продължаваме да работим по конкретни сигнали", допълни тя.

И изброи: неосъществяване на контрол в определени случаи, имало въпроси "относно негови конкретни решения и действия". Има сигнали, които могат да доведат до искане за отстраняването на Гешев, посочи тя.

"По казуса "Жоси" има много въпроси и те трябва да бъдат изяснени и разследвани. Може и да няма проблем, може и да има, но трябва да имаме ефективна процедура да проверим това", заяви министърката.

Чакала се информацията, която има и в МВР и после всичко ще бъде предоставено на Висшия съдебен съвет (ВСС). Чака се обаче и решението на Конституционния съд (КС) на питането може ли министърът на правосъдието да иска отстраняването на главния прокурор, което бе повдигнато след опита на Янаки Стоилов да направи това.

"По този въпрос се чака и КС и двете процедури трябва да бъдат съобразени във времето", посочи Надежда Йорданова.

На въпрос относно новоизбраната председателка на Върховния касационен съд Галина Захарова, която също като Гешев бе единствен кандидат за поста, министърката призова двата случая да не се съпоставят. Били несравними. "Става въпрос за много различни биографии. Когато се гледаше кандидатурата на Иван Гешев предисторията му беше по-различна. Правеше политически изказвания. Прикри Делян Пеевски от делото "КТБ", беше в специализираната прокуратура, когато се разви "Цумгейт", още нямаме ефективно разследване на пачките, изтеклите записи. А Илко Желязков? Какво правим с него? САЩ поставиха под въпрос нашия суверенитет по сектор правосъдие", изброи Йорданова, визирайки на финала санкциите по "Магнитски".

Политически натиск за отнемането на допуска до класифицирана информация на Сотир Цацаров, председателят на антикорупционната нямало, заяви още тя. Както е известно, в четвъртък той обяви, че подава оставка от КПКОНПИ, но считано от 1 март, а в петък сутринта стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа му.

"Да не спекулираме има ли политически натиск спрямо отнемането на достъпа. Тази комисия ще бъде реформирана със или без Цацаров. Дните му в тази комисия бяха преброени, така че не вярвам да има политически натиск", заяви министърката.

Йорданова каза още, че скоро й предстоят срещи с адресатите на писмото, изпратено от прокуратурата до европейските институции, в което той се жалва от политически натиск. Към момента само от ГРЕКО (Групата на държавите, борещи се срещу корупцията към Съвета на Европа) са проявили интерес към него. Поискали са становище от държавата.