Рекорден растеж за десетилетие, но икономиката е под натиск: ако Китай обяви в понеделник ръст на БВП с 8,1% през 2021 г., COVID-19 все още тежи върху възстановяването на азиатския гигант, пише днес АФП.

Страната до голяма степен се възстанови от първоначалния шок от пандемията, но спорадичните огнища продължават да пречат на икономическата активност.

Политиката за „нулев COVID“, която се състои в това да се направи всичко, за да се ограничи появата на нови случаи, доколкото е възможно, направи възможно бързото спиране на епидемията през 2020 г.

Но това идва с висока социална и икономическа цена. По този начин секторът на услугите (отдих, туризъм, хотелиерство и хранене, транспорт и др.) все още не се е върнал към нивото си отпреди пандемията.

Възстановяването е отслабено и от скока в цените на суровините и кризата в недвижимите имоти с неуспехите на гиганта в недвижимите имоти "Евъргранд" (Evergrande), който е на ръба на фалита.

Китайската икономика е изправена пред "троен натиск", призна пред пресата в понеделник Нин Джидже, представител на Националното статистическо бюро (НСБ), като се позова на свиване на търсенето, напрежение във веригите за доставки и понижени икономически цели.

Китай си беше поставил за цел ръст от 6% за миналата година.

Омикрон

През четвъртото тримесечие растежът на азиатския гигант изгуби сила (+4% на годишна база), след 4,9% през предходното.

През първото тримесечие ръстът на БВП все още беше 18,3%. Висок процент, свързан със ниската база за сравнение в началото на 2020 г., когато епидемията парализира икономиката.

От едно тримесечие до друго БВП нараства с 1,6%.

Въпреки че предполага предпазливост, официалното число за китайския растеж се наблюдава отблизо, като се има предвид относителната тежест на Китай в световната икономика. Страната е барометър за възстановяването в глобален мащаб.

През 2020 г. Китай беше една от малкото икономики, отбелязали положителен растеж (+2,3%), когато COVID-19 порази останалия свят – този темп обаче беше най-слабият от четири десетилетия.

Продажбите на дребно, основният показател за потребление, отбелязаха най-лошото си представяне през декември (+1,7%) от лятото на 2020 г.

Индустриалното производство, от друга страна, беше по-силно от очакваното през миналия месец с +4,3% за една година.

След появата на няколко случая на COVID, три китайски града - около 20 милиона жители - бяха поставени под карантина през последните седмици. Силно заразният вариант на Omicron е сочен като причина за част от случаите.

„Това ще накаже значително сектора на услугите, по-специално потреблението и транспорта“, предупреждава анализаторът Юе Су от фирмата "Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit).

Това важи особено защото властите са особено нащрек заради наближаването на Зимните олимпийски игри в Пекин (от 4 до 20 февруари) и големите пътувания, свързани с Лунната нова година (1 февруари).