Руският външен министър Сергей Лавров днес гневно отхвърли обвиненията на САЩ, че Русия подготвя провокация и търси претекст за нахлуване в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Белият дом каза миналия петък, че служители от американското разузнаване са стигнали до извода, че Русия вече е разположила агенти в контролираните от бунтовниците източни части на Украйна, които трябва да извършат актове на саботаж, за които да бъде обвинена Украйна и така да бъде създаден претекст за нахлуване.

Пред репортери днес Лавров отхвърли това твърдение на САЩ и го нарече "пълна дезинформация". Той отново потвърди, че Русия очаква тази седмица писмен отговор на искането си за обвързващи гаранции от САЩ и съюзниците им, че НАТО няма да приеме Украйна или която и да било друга бивша съветска република, нито ще разполага там сили и въоръжения.

Вашингтон и съюзниците му категорично отхвърлиха исканията на Москва на преговорите Русия - САЩ в Женева миналата седмица и на свързаните срещи НАТО - Русия в Брюксел, които се проведоха на фона на струпването на приблизително 100 000 руски военни с танкове и друго тежко въоръжение близо до Украйна. Западът се опасява, че това може да е прелюдия към нахлуване.

Делегация от американски сенатори е на посещение в Украйна, за да подчертае подкрепата на САЩ за страната.

"Нашата двупартийна делегация на Конгреса изпраща ясно послание към световната общност: САЩ непоколебимо подкрепят своите украински партньори, защитават техния суверенитет пред лицето на постоянна руска агресия", каза Джийн Шахийн, сенаторка демократка от Ню Хемпшър.

Русия и Беларус планират съвместни военни учения през февруари

Русия и Беларус ще проведат съвместни военни учения през февруари на фона на увеличаващото се напрежение около Украйна между Изтока и Запада, предаде Ройтерс, позовавайки се на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Западът и Украйна се опасяват от агресивната реторика на Русия и струпването на войски близо до границата на Украйна. Москва отрича да планира нахлуване в Украйна и използва противопоставянето, за да се опитва да спечели нови гаранции за сигурност от Запада, включително спиране на разширяването на НАТО и официално вето върху приемането на Украйна в алианса.

"Планирали сме да започнем ученията през февруари. Определете точна дата и я оповестете, за да не ни обвинят, че внезапно струпваме тук някакви войски, като че ли се подготвяме за война", каза Лукашенко на своя министър на отбраната.

Беларуският лидер, който е парий сред западните държави, откакто потуши протести през 2020 г. и заради мигрантската криза с ЕС, каза, че ученията ще се проведат по беларуските западни граници с Полша и Литва и южните граници с Украйна.