САЩ разполагат с информация, която показва, че Русия е подготвила диверсионна група, която да проведе операция под фалшив флаг в Източна Украйна, за да си създаде претекст за нахлуване в Украйна, съобщава Си Ен Ен, цитирайки неназован представител на службите.

Той е казал, че САЩ разполагат с доказателства, че групата е обучена да воюва в градски условия, да използва експлозиви и да прави саботажи и се очаква да извърши това срещу своите руски сили.

Твърдението отразява изявление, публикувано от Министерството на отбраната на Украйна в петък, в което се казва, че руските специални служби подготвят провокации срещу руските сили в опит да компрометират и провокират Украйна. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан намекна за разузнавателната информация по време на брифинг с репортери в четвъртък.

„Нашата разузнавателна общност е стигнала до информация, чието ниво на секретност сега е понижено, че Русия подготвя почвата, за да може да изфабрикува претекст за нахлуване“, каза Съливан в четвъртък. „Видяхме този сценарий през 2014 г. "

Украинското министерство на отбраната излезе с изявление в петък, че „военните части на страната-агресор и нейните сателити получават заповеди да се подготвят за подобни провокации“.

Американският служител каза, че администрацията на Байдън смята, че Русия може да се готви за нахлуване в Украйна, „която може да доведе до широки нарушения на човешки права и до военни престъпления, ако дипломацията не успее да постигне целите си“.

„Руските военни планират да започнат тези дейности няколко седмици преди военното нахлуване, което може да започне между средата на януари и средата на февруари“, е казал служителят, цитиран от Си Ен Ен. „Видяхме този сценарий през 2014 г. с Крим.“

Съединените щати също забелязват как руските лидери на мнение започват да подготвят публиката у дома за намеса, е казал още служителят - включително като руската пропаганда набляга на разказите за влошаване на положението с човешките права в Украйна и на засилването на войнствеността на украинските лидери.

„През декември съдържанието на руски език в социалните медии, обхващащо тези тези три сюжета, се увеличи до средно близо 3500 публикации на ден, което е 200-процентово увеличение от средното дневно през ноември“, е отбелязал служителят.

Представители на САЩ, НАТО и Европа проведоха важни срещи с руски официални лица тази седмица, припомня Си Ен Ен. В края на трите срещи в четвъртък и двете страни излязоха с песимистични перспективи. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че преговорите са стигнали до "задънена улица" и не вижда причина те да продължат, докато високопоставен американски служител предупреди, че "барабанът на войната звучи силно".

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че Русия очаква НАТО да увеличи активността си по границата си с Украйна, ако Москва не приеме исканията на Запада.

„Докато нашите предложения са насочени към намаляване на военната конфронтация, деескалация на цялостната ситуация в Европа, на Запад се случва точно обратното. Членовете на НАТО увеличават силите и авиацията си. В териториите, които са в непосредствена близост до Украйна, на Черно море напоследък мащабът на ученията се увеличи многократно“, каза Лавров.

Той подчерта, че Москва чака писмен отговор от Запада на нейните искания за гаранции за сигурност, а по-точно: да спре разширяването на НАТО на изток, алиансът да намали силите си по своите източни граници и да не разполага нови мощни нападателни оръжия там. В предните дни САЩ и НАТО отхвърлиха първите две искания и изразиха готовност да разговарят по третото. 

На пресконференция в Москва днес Лавров подчерта, че руските искания не бива да бъдат разглеждани като "меню", от което партньорите ѝ могат да избират, а като "пакет", който те могат да приемат или отхвърлят като цяло. Москва още чака отговора им, но не може да чака до безкрайност, каза той.

"Ние впрягаме дълго, но вече е време да тръгваме", каза руският външен министър, цитирайки руска поговорка.