Скоро заболеваемостта от коронавирус у нас ще достигнат средноевропейските нива от над 2000 на 100 000 заразени при 1000-1200 сега. 

Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Предстои да се присъединим. Няма изненада", посочи той. Припомни и, че Омикрон успява частично да заобиколи имунитета, а ваксините дават 50, 60, 70 процента защита. При поставянето на бустерна доза, защитата е 80-85%, "което не е никак малко". "Рязко намалява броят на новозаразените, ако имат пълен ваксинационен курс", подчерта Кунчев.

Възможно е преминаване към онлайн обучение за гимназистите, както и извънредна ваканция след края на първия срок, стана ясно още от думите на Кунчев по повод искането на Синдиката на българските учители. Малко по-рано тази сутрин председателката на синдиката Янка Такева обяви, че министърът на образованието трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок и след това да има една малка ваканция от 4 дни, "за да може и учениците, и учителите да си починат". Главният здравен инспектор се обяви "за" мярката и допълни, че такава заповед проф. Николай Денков вероятно ще издаде днес.

"Имаме училища, които ежедневно дават по 10-15 положителни проби. Вероятно на места това (преминаването в онлайн обучение) ще се наложи. Когато 20-30% от учениците и учителите са заразени, става по естествен път. Няма смисъл да чакаме 30% от децата да не са в училище, за да се предприемат мерките", посочи още Кунчев, подчертавайки, че такива решения ще се взимат локално и водещо ще е просветното министерство, освен ако ситуацията не налага решение на национално ниво.

"В момента приемаме деца с тежка форма на заразяването. Макар и рядко, има изключително тежки форми. Не са много, но във всяка една университетска болница има деца с много тежко протичане - от много ранна възраст" - отчете още Кунчев по повод заболеваемостта сред децата.

Омикрон еволюционно ще върви към по-слаба патогенна форма и ще стане едно респираторно заболяване, привикнало към организма ни, прогнозира още той.

Кунчев обаче не посочи какви нови ваксини се очаква да поръча страната ни, в т.ч. руската Спутник V. Страната и сега била обезпечена.

"Политиците искат да има абсолютна яснота и плановост. Но не така точно става в живота. В реалния живот нещата не протичат според нашата плановост. "Пожарът" е под контрол дотолкова доколкото разчитаме за спазването на мерките, а това не ни е най-силната страна. Aко продължаваме да проявяваме прогресивна безпросветност, ще си платим цената", предупреди още главният държавен здравен инспектор в отговор на въпрос за планирането на мерките при пандемията.

Относно задължителната ваксинация, каквато се въвежда в редица европейски държави, пък заяви:

"Ох, няма значение какво мисля. Виждам какво става. Правим митинги срещу нещо, което го няма - задължителна ваксинация. Ритаме срещу зеления сертификат - разширен, дето го няма никъде в света. Ако трябваше да има задължителност, трябваше да е срещу определени професии - здравна, социална система, администрация. Но и това не се прие".