Спецпрокуратурата образува досъдебно производство по члена от Наказателния кодекс за длъжностно престъпление. Макар субектът му да не се споменава, става въпрос за Стойчо Кацаров (тъй като министрите са подсъдни на спецорганите, б.р.).

Атаката срещу бившия служебен здравен министър дойде откъм КПКОНПИ, която се задейства мигновено след думи на уволнен зам.-министър - да се види какво как са поръчани бързите антигенни тестове за учениците. 

После антикорупционната комисия прати данните в прокуратурата. Тя пък в традиционната отлична синергия с председателя на комисията Сотир Цацаров, днес пише:

"С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 282 от НК.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова инспекция."

Както и друг път Клуб Z е писал, обвинението по чл. 282 изрично определя извършителят да е действал "с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда". Т.е. прокуратурата ще трябва да доказва корист, а не просто небрежност или безстопанственост.

Ето и цялото съобщение:

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за длъжностно престъпление

В Специализирана прокуратура са получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно проведени от Министерство на здравеопазването четири процедури за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици с оглед откриване на SARS-CoV-2.

С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 282 от НК.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова инспекция.

След приключване на разследването Специализираната прокуратура ще уведоми обществеността за резултатите.

Очаквайте подробности