Регулаторите в Европа затягат примката около Apple с ново решение - нидерландските антитръстови власти постановиха, че компанията не може да ограничава през кого да минават плащанията в приложенията за запознанства, съобщи TechCrunch.

До момента в местните приложения от този тип може да се плащат допълнителни услуги само през системите за плащане на Apple. Регулаторът обаче счита, че това е в нарушение на законите за защита на конкуренцията в страната и злоупотреба с господстващо положение. 

От Apple се съобразяват моментално със заповедта, но едновременно с това се опитват да оспоря решението в съда.

Макар да изглежда като извънредна дреболия, решението може да създаде прецедент със силен домино ефект, който да промени много от ограничаващите условия за потребителите и създателите на приложения в екосистемата на Apple.

Тя е затворена по дизайн, но на компанията на покойния Стив Джобс все по-често й се налага да я отварят под натиска на регулатори. В последните 2-3 години антитръстовите агенции във Франция, Италия, Великобритания и други европейски държави най-после започнаха да упражняват контрол върху техногигантите и техните продукти, дейност, закъсняла с десетилетие. А пред регулаторите на чужди държави трилионната капитализация на Apple не играе толкова голяма роля, колкото в американските.