"Това, че някой се е изказал, не значи, че българското правителство ще работи под натиск".

Това каза Лена Бориславова, шефката на политическия кабинет на премиера, пред бТВ. Така тя коментира изказвания в САЩ, че е възможно да има санкции от САЩ спрямо България заради ветото ни спрямо Северна Македония, което спира старта за преговорите ѝ за присъединяване към ЕС.

"Темата е изключително актуална не само по нашите географски ширини", каза Бориславова.

Тя коментира, че днешното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие е доказало, че това е бил верен ход.

По повод критиките, че е било редно македонският премиер да дойде в София тя изтъкна, че в тези отношения има реципрочност и е било ред на българската страна.

"Позицията на силния е когато отиваш и с ясни намерения заявяваш своята позиция", каза юристката по образование.

Тя заяви, че Коридор номер 8 е приоритет и за двете държави и трябва да се случи. Той ще бъде обсъждан в работни срещи за инфраструктурата.

По повод съдебната реформа Бориславова повтори, че закриването на специализираните съд и прокуратура, както и реформирането на КПКОНПИ, са приоритет за управляващото мнозинство. Тя обясни, че за за закриването на специализираното правосъдие ще се стъпи върху законопроекта, който бе приет на първо четене в миналия парламент, но той ще бъде надграден.

Бориславова отрече твърденията, че има риск дела, които са започнали, да бъдат прекратени. Това ще бъде обезпечено в законодателството. Тя обърна внимание, че има производства, които все още не са образувани и закриването ще им даде тласък.

По повод критиките на прокуратурата, че политиците се месят в нейната работа, защото искат оставката на главния прокурор Бориславова изтъкна, че един от принципите на разделението на властите е, че власт власт възпира.