Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова днес Русия да избере пътя на дипломацията в решаването на споровете си със Запада, докато разполагането на руски войски около Украйна продължи, предават световни медии.

Блинкън говори пред около 60 журналисти в американското посолство в Киев, където той пристигна рано тази сутрин за срещи с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

Русия има планове още да увеличи силите по своите южни граници, в Беларус и в Крим "в много кратък срок", каза Блинкън, цитиран от Си Ен Ен. Той предупреди Москва, че тя има два пътя в тази ситуация:

"Единият е пътят на дипломацията и диалога, за да се опитаме да разрешим каквито различия имаме мирно", каза той. "Ясно е, че това е предпочитаният път, ясно е, че това е най-отговорният път и този, който ние бихме предпочели, но го има също и пътят, ако Русия реши да поднови агресията, конфликта, конфронтацията и последиците за Русия ... Аз силно, силно се надявам, че можем да останем на дипломатическия и верния път, но в края на краищата, това ще бъде решение на президента Путин".

В същото време украинското министерство на отбраната съобщи, че Русия вече е завършила съсредоточаването на сили в региона и оцени тяхната численост на 127 000 военни. Министерството каза още, че Русия поддържа 35 000 руски етнически бунтовници в Източна Украйна и още 3 000 руски военни там.

Американското правителство е одобрило в края на декември 200 млн. долара допълнителна военна помощ за Украйна, каза днес високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

"Ангажирани сме със суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще продължим да й оказваме подкрепата, от която се нуждае", каза представителят пред журналистите, пътуващи заедно с Блинкън за Украйна.

Служителят пожела да остане анонимен и не разкри подробности за това, от какво се състои помощта, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вчера Украйна получи партида от противотанкови ракети от Обединеното кралство.

В същото време тревогата от затягането на руския военен обръч около Украйна отекна в съседни страни. Руските войски, пристигащи в Беларус за това, което Москва и Минск казват, че ще бъдат съвместни военни учения, представляват пряка заплаха за Литва. Това заяви министърът на отбраната на Литва, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Арвидас Анушаускас написа във Фейсбук: "В настоящата ситуация разглеждаме влизането на руски военни сили в Беларус не само като дестабилизиращ фактор на ситуацията в областта на сигурността, но и като още по-голяма пряка заплаха за Литва".

Очаква се Блинкън да се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Женева вдругиден, след като разговаря с европейските външни министри в Берлин, припомни Би Би Си. Висш служител на Държавния департамент, че западните съюзници могат да предложат дипломатически изход от ситуеацията на Лавров в Женева, посочва медията. Тя цитира Белия дом, че всички възможности са "на масата".

Русия отрича, че планира да нападне Украйна. В същото време САЩ и НАТО посочват, че няма друга причина да бъдат съсредоточавани толкова много руски войски около тази страна. По-рано тази година Русия поиска ултимативно от Запада писмени гаранции под формата на договор, че НАТО няма повече да се разширява на изток, ще ограничи военното си присъствие в Източна Европа и няма да разполага там или в съседни на Русия държави големи нападателни оръжия. САЩ и НАТО отхвърлиха първите две искания, но показаха готовност да разговарят по третото. Лавров обаче подчерта, че Москва не е предложила на партньорите си "меню", от което да избират, а "пакет", който те могат изцяло да приемат или да отхвълят. Заместникът на Лавров Сергей Рябков поне на два пъти говорѝ публично за вероятността Русия да разположи ракети срещу САЩ във Венецуела или в Куба.

Страните от Европейския съюз трябва да разработят ново споразумение за сигурност и стабилност, което после да обсъдят с Русия, заяви днес френският президент Еманюел Макрон пред Европейския парламент, цитиран от Ройтерс.

Говорейки за "опитите за дестабилизиране" на континента, Макрон каза, че Европа иска да намери политически отговор на конфликта в Украйна.

"Сигурността на нашия континент е неделима", заяви той, имайки предвид Русия.