Президентът на САЩ Джо Байдън прогнозира снощи, че Русия ще нахлуе в Украйна и отново предупреди руския си колега Владимир Путин, че страната му ще плати "сериозна и скъпа цена" за такава авантюра, предадоха световните медии.

Байдън говори на пресконференция по случай една година от встъпването си в длъжност,  която се навършва днес. Запитан за заплахата от руско нахлуване в Украйна, той отговори:

"Mоето предположение е, че той (Путин - б.р.) ще влезе (в Украйна - б.р.), той трябва да направи нещо".

И добави, че в такъв случай руският лидер ще плати "сериозна и скъпа цена" за това, че "тества" Запада.

Байдън уточни, че според него Путин ще навлезе в Украйна, но не иска "пълномащабна война".

"Ако някакви руски военни сили минат украинската граница, това е подновено нахлуване и то ще бъде посрещнато с бърз, суров и обединен отговор от Съединените щати и техните съюзници", каза в специално изявление през нощта говорителката на Белия дом Джен Саки.

Русия отрича, че възнамерява да нападне Украйна. В същото време САЩ и НАТО посочват, че няма друга причина тя да е съсредоточила над 100 000 свои войници и бойна техника по границите на Украйна - включително откъм Крим и Беларус.

По-рано Русия поиска ултимативно от Запада писмени гаранции, че НАТО няма повече да се разширява на изток, ще ограничи военното си присъствие в Източна Европа и няма да разполага там или в съседни на Русия държави големи нападателни оръжия. САЩ и НАТО отхвърлиха първите две искания, но показаха готовност да разговарят по третото.

Руският външен министър Сергей Лавров, който се очаква да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън в Женева утре, подчерта  че Москва не е предложила на партньорите си "меню", от което да избират, а "пакет", който  могат изцяло да приемат или да отхвълят. 

Какво друго каза президентът?

  • Байдън призна, цитиран от Асошиейтед прес, каза,че пандемията е изтощила и обезверила американците, но настоя, че "САЩ са в по-добро положение в сравнение с досега, очевидно по-добро, отколкото преди година". Той увери, че няма да има връщане към практиката на локдауни и затваряне на училища заради варианта Омикрон, но призна, че е трябвало по-рано да се засили кампанията по тестване.
  • Борбата с инфлацията ще изисква продължителни усилия. Байдън обясни зашеметяващия скок на цените с проблемите във веригите за доставки, предизвикани от пандемията. По думите му, цитирани от АФП, да се върне на разумно равнище инфлацията, достигнала близо 40-годишен максимум, ще бъде трудно. Байдън посочи, че инфлацията трябва да бъде овладяна, но докато това стане, ще бъде болезнено за всички.
  • Прекалено рано е  да се започне отмяна на допълнителните мита, наложени от Вашингтон за китайски стоки на стойност милиарди долари.

Падащ рейтинг

Байдън често е критикуван, че дава по-малко пресконференции от всеки от петимата си предшественици, както и че участва в по-малко интервюта. Този път в продължение на час и 50 минути той отговаря на въпроси, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Подкрепата за Байдън в социологическите проучвания намалява, а негови законодателни инициативи са блокирани в Конгреса, посочва още агенцията.

Повече американци не одобряват отколкото одобряват начина, по който Байдън върши работата си на преззидент - 56% срещу 43%, пише АП, позовавайки се на сондаж на AP-NORC. Днес само 28% oт американците казват, че искат Байдън да се кандидатира за втори мандат през 2024 г., включително 48% oт демократите.

“Не вярвам на проучванията", каза на вчерашната си пресконференция президентът.

АП подчертава, че това е пълен обрат в сравнение с началото на президентството на Байдън.

През юли 59% от американцията одобряваха начина, по който той си вършеше работата според проучване на AP-NORC. Рейтингът му на одобрение следзе до 50% късно през септември вследствие на хаотичното и кърваво изтегляне на американските военни от Афганистан, скока на заразените COVID-19 и променливия успех, с който администрацията прокарва икономическите си,  инфраструктурни и данъчни политики през Конгреса.

Инфлацията в САЩ се покачи до 7% от 1,7%, колкото беше при встъпването на Байдън в длъжност. Подобно равнище на инфлация не е виждано в САЩ от поколение.

Демократите се готвят за погром на междинните избори, ако той не успее да преобърне нещата, отбелязва АП.

Президентът заяви, че няма да се откаже от вътрешнополитическите си приоритети, въпреки неуспехите при прокарването им в Конгреса до момента.

Пресконференцията бе възможност за очертаване на стратегията му през втората година от мандата. По-обширно послание той ще отправи в речта си за състоянието на съюза на 1 март, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.