Европейският съюз заплаши днес с "масивни" икономически санкции, ако Русия нападне Украйна и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова съюзниците да бъдат единни преди последните кризисни преговори с Русия, целящи да предотвратят войната, предаде Ройтерс.

Западните страни се опитват да представят обединен дипломатически фронт,  преди Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров да се срещнат в Женева утре. Мнозина гледат на тази среща като на един от последните шансове да бъде спряна Русия да предприеме ново нападение.

Блинкън посети Украйна вчера и днес се срещна с външните министри на Германия, Франция и Великобритания в Берлин.

Снощи американският президент Джо Байдън допусна на годишната си пресконференция снощи, че руският президент Владимир Путин  ще нареди нахлуване в Украйна, но ще се опита да не се стига до "пълномащабна война".

Западните страни казват, че се страхуват, че Русия планира ново нападение срещу Украйна, почти осем години след като руските сили влязоха в Украйна и завзеха Кримския полуостров.

Русия струпа десетки хиляди войници близо до украинските граници през последните месеци. Тя отрича, че планира да атака, на казва, че може да предприеме неуточнени досега военни действия, ако не бъдат изпълнен списък от нейни искания, включително - да получи обещание от Запада, че НАТО никога няма да приеме Украйна.

Байдън и други западни лидери заплашиха да наложат жестоки икономически санкции на Русия, ако нападне пак Украйна. Русия, която е под санкции от 2014 г., пренебрегна заплахата.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Европа ще отговори на нова атака "с масивни икономически и финансови санкции. Трансатлантическата общност стои твърдо зад това".

"Ние не приемаме опита на Русия да раздели Европа на сфери на влияние", каза тя. "Ако атаките се случат, ние сме подготвени".

Русия каза днес, че предупрежденията на САЩ за възможни пагубни последици за нея, не биха намалили напреженията около около Украйна и могат дори да дестабилизират положението още повече.

Блинкън каза, че САЩ ще използват дипломацията докогато могат. 

В Берлин той ще произнесе реч, в която ще представи кризата заради Украйна като критичен момент за основаващия се на правила международен ред, каза служител на Държавния департамент пред Ройтерс.

Канада стои до ЕС във връзка с действията на Русия в Украйна, заяви министърката на външните работи Мелани Жоли, която е на визита в Брюксел. На съвместна пресконференция с върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел тя изтъкна, че страната е готова да предприеме финансови мерки срещу Москва във финансовия сектор.

„Русия две възможности - да избере смисления диалог или да понесе сурови последствия“, каза Жоли.

Ние същканада и ЕС отхвърлят опитите на Русия за подкопаване на основните принципи на европейската сигурност и предефиниране на системата за сигурност с цел да възстанови старомодни и остарели сфери на влияние в Европа, посочи Борел.