Само за един месец свързаните с Украйна фалшиви новини на руски език в социалните месеци са скочили с 200 на сто.

Това споделиха пред журналисти източници от Държавния департамент на САЩ.

Скокът бил отчетен през декември 2021 г. Средно на ден са били пускани по 3500 поста.

„Виждаме постоянно и стабилно използване на дезинфоррмацията в подкрепа на преследването политическите цели в Украйна“, изтъкна един от експертите.

Центърът за глобален ангажимент (ЦГА) към американското дипломатическото ведомство е изготвил доклад за финансираните от държавата послания на Русия. Това е един от петте основни стълба на руската дезинформация и пропаганда.

Останалите 4 стълба са официалните правителствени комуникации, превръщането на социалните медии в оръжие, отглеждането на пълномощници и дезинформация в киберпространството.

Не става дума за отделни лица, възползващи се от свободата на словото или изразяващи лично мнение. Тези действия се направляват от руското правителство и се извършват с използването на неговите ресурси. Целта е да бъдат дестабилизирани съседните страни, в случая - Украйна.

„Това не са просто публични изявления от акаунта на руското Министерство на външните работи, на работещи в посолствата пресаташета или културни аташета, или чрез публични акаунти, които обаче често служат за същото...

Това са широкообхватни кампании, използващи фиктивни дружества и фалшиви имена, за да скрият действителните извършители. И това е част от по-голяма кампания за подготовка на сценарий, предлагащ оправдаване на поведението на руското правителство и за създаване на претекст за по-нататъшно руско нахлувване в Украйна“, смята един от дипломатите.

Дезинформацията е ключов елемент от усилията на Кремъл да всее разделения сред международната общност по отношение на неговите действия, смята друг специалист. Неговите спецслужби и пълномощници извършват зловредна киберактивност в подкрепа на дезинформацията. Инструмент за кампанията са и новинарски сайтове или изследователски институти, разпространяващи фалшиви и подвеждащи наративи.

През последните седмици е отчетено присъствие на военните и разузнавателните подразделения на Москва в дезинформационната екосистема. Това е пропагандата, в която Украйна е описвана като агресор. Целта е изграждане на обществена подкрепа на бъдещо руско нахлуване.

За засилване на дезинформационната „буря“ руските служби използват различни методи. В доклада на Държавния департамент се изтъкват три примера:

« 1.Федералната служба за сигурност (ФСБ) пряко командва и влияе на медиите да публикуват очернящи Украйна материали. Появяващите се там статии не само намират място в държавните медии като РИА Новости, RT и „Спутник“, но и в други средства за масова информация;

• 2. Повлияни от Русия действащи лица фабрикуват новини за украински провокации и разпространяват фалшиви твърдения за влошаващата се ситуация с човешките права в страната. За това се използват както държавните, така и социалните медии. Тези публикации съдържат и обвинения срещу Запада, че ескалира напрежението. Същевременно там се говори за хуманитарни проблеми в Украйна, които едно руско нахлуване би могло да разреши. Тези публикации подхранват и патриотизма в Русия, за да има повече вътрешна подкрепа за инвазия;

• 3. Руското военно разузнаване сее дезинформация и пропаганда, насочени към подкопаване, деморализиране и дискредитиране на украинските държавни институциии и техните служители.