Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка по твърдения на доц. Атанас Мангъров, че "564 души, които са починали след зараза с коронавирус, са починали, защото са ваксинирани". Инфекционистът обяви това в неделя по Нова тв при участие в дебати с д-р Александър Симидчиев.

Здравното министерство опроверга вече твърденията на Мангъров, като заяви, че досега няма доказана причинно-следствена връзка между поставянето на ваксина и смъртен случай след нея.

Етичната комисия на Столичната колегия на Българския лекарски съюз също проверява Мангъров, като от съсловната организация определиха вече твърденията му като лъжа.

Проверката на прокуратурата трябва да установи има ли данни за извършено престъпление.

Тя е по текста от Наказателния кодекс  (чл. 326) за всяване на паника.

"Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.... Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева, предвижда вариантът на този член, който бе преправен при извънредното положеие.

По него в началото на пандемията подсъдима, но впоследствие оправдана, беше сегашната здравна министърка Асена Сербезова. Тогава тя предупреди, че може да има недостиг в аптеките на някои медикаменти, свързани с лечението на COVID. Думите ѝ по-късно се потвърдиха от развоя на събитията.

За всяване на паника по отношение срока на годност на ваксините беше проверяван и бившият премиер Бойко Борисов, но проверката беше прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

Сегашната проверка на Мангъров следва да установи дали има данни за извършено престъпление, каквото е всяването на паника с фалшива информация, съобщава за "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева.