4,1%  или почти 6 млрд, лв. дефицит, увеличена минимална работна заплата до 710 лв., ръст на БВП с почти 5%, нов дълг от 7,3 млрд. лв. и ударна капиталова програма.

Такъв бюджет на Републиката за 2022 г. предлага Министерството на финансите. Проектът бе представен днес от вицепремиера Асен Василев, който обяви, че оттук нататък държавата нямало просто да раздава пари на калпак, а да инвестира - "в проекти с възвръщаемост, в хората и в инфраструктурата". 

Проектобюджетът "Василев", който до края на другата седмица трябва да влезе в парламента, не предполага радикални реформи в нито една сфера, но това вече бе известно. Причината - управляващата коалиция си даде време до юли да направи разчети и анализи на всички големи промени по сектори, които иска да извърши и след като те са готови, ще се направи актуализация на бюджета, така че реформите да залегнат в рамката на финансирането. 

В тази връзка днес Василев направи обещание, че въпреки очакванията за надуване на харчовете през юли, дефицитът няма да се вдигне и ще остане на предложените нива. Причината се крие в Закона за публичните финанси, който казва, че могат да се преразпределят до 40% от БВП, а този проект вече ги покрива. 

В конкретика - правителството предлага да увеличи ударно капиталовите разходи на страната с цели 50% и те да преминат границата от 8 млрд. лв. за година. Целта на упражнението е да започнат да се изпълняват амбициозните инфраструктурни проекти на властта, които вече са широко известни. 

Василев изпълнява и обещанието си да даде повече пари на МРРБ - около 2,5 млрд. лв. и на АПИ - около 1,7 млрд. лв., така че агенцията да може да се разплаща спокойно със своите контрагенти и да не се стига до практиката от последните години - правителството да раздава "хеликоптерни" пари в края на годината през ПМС, без да се отчита пред парламента. 

Продължава политиката на раздаване на бонуси на пенсионерите до средата на годината. Реформа в пенсионната система засега изглежда по-скоро пожелателна.

За сметка на това социалните разходи прескачат границата от 20 млрд. лв. Сред харчовете за 2022 г. има повече пари за семейни помощи за деца, повече пари за социално приобщаване на рискови групи и хора в неравностойно положение, повече пари за минималната работна заплата и парите за личните асистенти, пари за отопление.

Що се отнася до другите две големи пера в бюджета - здравеопазването и образованието, то и там се наблюдават някои по-големи разплащания. 

За здраве ще дадем общо 8,343 млрд. лв. - рекорд до този момент. Този път обаче се отделят почти 300 млн. лв. за доболнична помощ и профилактиката на деца.

За образование ще дадем почти 6,5 млрд. лв., като в тази сума влиза и актуализирането на учителските заплати, които ще остават на ниво от 125% от средната работна заплата за страната. 

Асен Василев не е отстъпил и от желанието си да вдигне прага на максималния осигурителен доход до 3400 лв. при 3000 лв сега., въпреки съпротивата на коалиционния партньор "Демократична България" и на IT бизнеса в страната. 

Дългът расте със 7,3 млрд. лв., но 3 млрд. лв. от тях ще бъдат за рефинансиране на стари задължения, а останалата част - за покриване на дефицита. По-голямата част от новите задължения ще бъде набрана от международните пазари, но ще има и вътрешни емисии, обясни Василев. 

Накратко - бюджет 2022 е амбициозен, но и раздут. Харчовете засега се поемат от добрата събираемост и дефицитът не преминава разумните граници, но е важно да се движи към консолидация. Капиталовите разходи са невиждани и трудно изпълними за година.

На ход е Народното събрание.