Само ГЕРБ и ДБ засега излязоха с реакции на искането на Русия силите на НАТО да напуснат Румъния и България.

 
Президентът, Министерският съвет и Министерството на външните работи още нямат официални позиции, а в 13,30 ч премиерът Кирил Петков все пак отиде в парламента по искане на ГЕРБ и заяви, че България е член на НАТО и отдавна е направила своя избор.
 
 
"Очевидно е, че съветските имперски рефлекси умират трудно, а уроците от Карибската криза от 60-те години на миналия век не са научени. Българите сме суверенна нация и сами вземаме решения за гаранциите, от които се нуждае отбраната на страната ни. Неприемливият руски наратив говори, че някой се заиграва с хипотези, които насочват вниманието на Северноатлантическият алианс директно към чл. 5 от Вашингтонския договор.
България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва отдавна няма нито контрол, нито влияние. Подобни провокации правят още по-наложително Руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят и да приеме призивите на всички страни от Алианса за деескалация и за въздържане от политика на „дрънкане на оръжие“.
Докато НАТО категорично отхвърляше руските ултиматуми, българското правителство оглушително мълчеше. Днес, на нарочна пресконференция на руското МВнР, България бе спомената изрично като държава, от която НАТО практически трябва да се изтегли. Българските институции отново мълчат, а мнозинството в парламента не разбира значението на случващото се и какъв проблем представлява за българската национална сигурност. Междувременно министърът на отбраната отива на антинатовски протест", пише в декларация на ГЕРБ.
 
Бившите управляващи искат правителството и президентът да излязат с позиция, Радев да свика КСНС, военният министър да брифира депутатите за позициите ни по руската агресия в Украйна, в бюджета да се отделят 2% от БВП за отбрана.
 
"Днес виждаме пореден елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително България, да се присъединят към НАТО - сами, суверенно, самостоятелно ние да изберем как да защитим своята национална сигурност, в какви съюзи да влезем.  
България е направила своя избор, той е ясен и еднозначен. Нашата национална сигурност се гарантира в съюз с НАТО.
От името на Демократична България искам много ясно да заявя, че ние потвърждаваме този избор, ще развиваме членството си в НАТО и няма да се поддаваме на руските провокации. Това е опит за връщане към политиката на така наречените ексклузивни сфери на влияние, това е същността на позицията на Кремъл", реагира Христо Иванов от ДБ.