България суверенна държава, член на НАТО и отдавна е направила своя избор. Това заяви пред парламента премиерът Кирил Петков.

Изявлението му бе по повод исканията на Русия НАТО да изтегли своите войски от България и Румъния.

"От тази трибуна искам ясно да заявя: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО.

И като такъв, решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.

Призоваваме Русия да остане ангажирана към конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти"

Това заяви Петков.

По-късно вечерта той отново бе в НС - за парламентарен контрол. 

България изразява подкрепа за намиране на мирен изход на кризата в Украйна. Ясно изразява несъгласие с незаконното анексиране на Крим, заяви премиерът и по време на парламентарния контрол тази вечер.

Всяка държава има суверенно права да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, подчерта Петков.

България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор. Трябва да говорим с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите разговори с нашите партньори от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим партньор, заяви Петков.

Единствената формация в управляващата коалиция, която изрази становище по темата от трибуната днес, бе "Демократична България". Съпредседателят й Христо Иванов благодари на премиера за бързата реакция.

От БСП и "Има такъв народ" запазиха мълчание.