Искането на Русия НАТО да изтегли своите сили и въоръжение от България и Румъния е насочено срещу един от основните принципи на ЕС. И той е, че всяка страна членка има право да  сама избира в какви политически, икономически и каквито и да било други съюзи да членува.

Това заяви специално за Клуб Z представител на Съвета на ЕС. Така от там коментираха по наша молба днешната новина от Москва.

Източникът ни изрично изтъкна, че не е негова работа да говоря от името на България или Румъния, нито пък от името на НАТО. Но допълни, че принциите, за който той говори, са  основата на съвременната архитектура за сигурност след Студената война. Сега те са част от позицията на Брюксел при реакцията на тези руски изявления.

„Въпреки такива изявления, които са срещу нашите ценности, ЕС ще продължи политиката си на разширяване“, каза още нашият събеседник.

Тези думи бяха отговор на въпроса ни дали в Брюксел не се опасяват, че след ултиматумите за НАТО Русия може да поставя и условия на ЕС като например страните от Източна Европа да го напуснат.

Условията на Русия към НАТО ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени на Съвет „Външни работи“ в Брюксел на 24 януари. Дистанционно в него ще участва и американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Дискусията ще бъде най-вече около координирането на реакция на руските предложения. Няма обаче да бъдат обсъждани санкции, казаха източниците от Брюксел. Страните членки на ЕС са се споразумели те да бъдат наложени, ако Русия нахлуе в Украйна. Реакцията ще бъде такава, каквото ще е предизвикателството, увериха от Съвета.