"Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.

Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти.

Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било."

Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена до медиите.

Поводът е искането на Русия силите на НАТО да напуснат Румъния и България.

България и Румъния са членки на НАТО и техните собствени въоръжени сили са част от силите на алианса. В двете страни обаче периодично, за учения присъстват и войски и средства на НАТО, която укрепи отбраната на източния си фланг сред руската анексия на Крим и подкрепа за сепаратисткия бунт в Донбас през 2014 г.

Изнесените многонационални бойни сили на НАТО са разположени в Естония, Литва, Латвия и Полша. Това показват данни, разпространени днес от пакта и цитирани от БТА.

НАТО е отбранителен съюз, а разгръщането на нашите сили е съобразено с международните задължения, допълват от алианса. Уточнява се, че изнесеното присъствие на изток е разгърнато от 2016 г. заради агресивните действия на Русия срещу Украйна.

Многонационалните изнесени батальони са ключова част за осигуряването на отбрана и сдържане по източния фланг, се пояснява в съобщението.

Данните показват, че в батальона в Естония участват сили от Дания, Франция, Великобритания и Исландия. В Литва са изпратени сили от Германия, Белгия, Чехия, Исландия, Люксембург, Холандия и Норвегия.

В Латвия работят войски от Канада, Албания, Чехия, Исландия, Италия, Черна гора, Полша, Словакия, Словения и Испания. В Полша са разположени сили от САЩ, Хърватия, Румъния и Великобритания. Посочени са също точните места на разгръщане на многонационалните сили.