Интендантът (командващият) на германските Военноморски сили (ВМС) вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде рапорт за пенсиониране до военния министър, след като се обясни публично в любов към Русия, докато е на посещение в Индия.

“Наистина ли Русия иска малка ивица украинска почва? Или да се интегрира в страната, не, това са глупости..Путин вероятно оказва натиск, защото знае, че може да го направи и това разделя ЕС…но това, което той наистина иска, е уважение на високо ниво.

Путин просто иска уважение. И господи, евтино е да му се даде уважение, даже е безплатно. Ако питат мен, най-лесно е да му се даде уважението, което той иска и вероятно заслужава. Дори ние, Индия и САЩ, имаме нужда от Русия срещу Китай. Кримският полуостров го няма и никога няма да се върне. Това е факт”, казва Шьонбах на конференция, организирана от индийския институт на изследване на отбраната Манохар Паррикар, а кадрите бяха разпространени в социалните мрежи.

След остър протест на Украйна, вицеадмирал Шьонбах се извини и подаде рапорт за пенсия до германския военен министър, а външното министерство на ФРГ трябваше да уточнява, че офицерът изразява мнение, което не съвпада с официалното на Берлин.