Консерватор, български, един брой, употребен и зарязан, но запазен. Отговаря на "Ники".

Бареков подал оставка като председател на коалицията "България без цензура".

Това ще рече, че Новия политик е приключил технологичния си цикъл за този електорален сезон. За следващия ще си търси нов потребител и ще бъде Нов политик втора употреба. Което ще рече, че ще върви по-тънко, а и не се знае, дали в тази бюджетна строгост ще има кой да купи услугите му.

Той, между другото, не беше зле възнаграден за тях. Получи мандат на евродепутат, което ще рече заплата от бизо 7 000 евро на месец, близо 300 евро командировъчни за всеки ден прекаран в Брюксел или в Страсбург плюс разходите за хотел и пътните и малко под 20 000 евро на месец да си наеме сътрудници. Най-сетне, приеха го консерватор, макар преди това да беше всичко останало, включително леберал (за няколко часа). 

По бай Тошово време непотребните в управлението ги пращаха посланици. Сега, ако някой нямат къде да го дянат, го пращат евродепутат. Народът го праща всъщност. Предлагат му го. Купуват му кебапче. И той го праща. По начин най-демократичен.

Ники Консерватора си изпълни мисията. Той развали два тура избори - европейските на 25 май и парламентарните на 5 октомври. Развали ги като обра гласовете на около 11 на сто наивници, които иначе щяха да се присъединят към общият протестен вот на тези, дето "не'ат нерви". 

Изправи кривия макарон и прекара през него Ангел Джамбазки от ВМРО до Европарламента. От неизвестен балкански националист направи бир парче европейски консерватор. После вкара в българския парламент едни други, дето също през крив макарон щяха да го гледат без ББЦ. И те му се отблагодариха подобаващо - изтъкаха си платното и ритнаха кросното.

Най-важното - след Бареков изразът "без цензура" е девалвиран. Каузата за прозрачност и свобода на словото има своя карикатура и скептичната публика винаги ще си я спомня, когато някой се опитва с нея да мотивира избиратели. За кого е изгодно това? Бареков си свърши работата. И заслужено получава евродепутатска заплата.

Не твърдя, че има връзка, но по време проблемите на Ники Консерватора започнаха с тези на банкера Цветан Василев и продължават успоредно с тях. Или само на мене се струва така?

Няколко пъти писах, че за да се оправи, България трябва и да се разбаречи. Ето на, сега я донякъде я. И какво от това? Бареков го няма, но вонята му е тук. Тя се носи от иституциите, от политиката, от медиите.

Има явления, след които трябва да се минава с хлорна вар. В контекста на реформаторското мнозинство и на съдебната реформа това означава най-малкото да узнаем колко пари от Корпоративна търговска банка са инвестирани в Новия политик, с чий подпис и за чия сметка.