Засега ЕС не планира изтегляне на семействата на дипломатите от Украйна.

Това заяви тази сутрин върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Той говори преди започването на съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Само ден по-рано САЩ наредиха на семействата на своите дипломати да напуснат страната, припомня Ройтерс. Като причина Вашингтон посочи очакваното всеки момент военно нападение от страна на Русия.

„Няма да правим същото, защото не знаем за никакви конкретни причини. Но държавният секретар Антъни Блинкън ще ни информира“, каза Борел.

Дипломат номер 1 на САЩ ще се присъедини следобед към Съвета по видеовръзка.

Борел допълни, че преговорите продължават и че не вижда причина за напускане на Украйна, освен ако Блинкън не предостави информация, оправдаваща тази стъпка.

Очаква се външните министри от ЕС да отправят поредното предупреждение към Русия заради струпаните нейни войски на границата с Украйна. Миналата седмица стана ясно, че не се планира обсъждане на нови санкции. Мерки ще има, но те ще бъдат наложени при руска агресия. И последиците им според Брюксел ще бъдат тежки за Москва.

„Няма съмнение, че сме готови да реагираме с зеобхватни, невиждани досега санкции, ако Русия нападне отново Украйна", предупреди на влизане в Съвета датският външен министър Йепе Кофод, цитиран от Ройтерс.

„Русия и президентът Путин трябва да знаят, че цената на провокациите и използването на военна сила за промяна на границите в Европа ще бъде много, много висока“, допълни той.

България ще бъде представена от зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова.

Великобритания прибира половината служители от посолството си в Киев

Великобритания е започнала да изтегля служители от посолството си в Украйна, съобщи Би Би Си.

Според източници на медията няма специфични заплахи спрямо британските дипломати.

Въпреки това около половината от персонала в Киев ще бъде транспортиран обратно в Обединеното кралство.