За странни договори за "безвъзмездно" почистване от страна на фирми на речното корито на Марица съобщи днес новият областен управител на Пловдив Йордан Иванов. По думите му става въпрос за внушение, че дадена фирма прави услуга на държавата, докато всъщност се изземват инертни материали, чиято стойност към момента е неизвестна.

Иванов даде пресконференция в залата на областната управа. По думите му в мандатите на трима от предшествениците му - сегашният кмет на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ), депутатката от същата партия Дани Каназирева и Ангел Стоев, назначен при последните служебни правителства, са били сключени общо четири договора за почистване на различни участъци от речното легло на р. Марица от наносни отложения. Избраните фирми са различни. Два от договорите са от февруари 2019 г., един – от юли 2020 г. и един – от декември 2021 г.  

Според Закона за водите областният управител е този, които трябва да намери начин да обезпечи почистването на речните корита на територията на областта извън населените места. Законът не предписва как трябва да стане това, а областните управи нямат достатъчен финансов ресурс, нито целеви бюджетни средства за вменената дейност. 

Предметът на договорите е бил: изготвяне на проект за почистване и укрепване на конкретния участък, изграждане на подход към речното легло, почистване на растителност, укрепване на брегове;, изземване на наносни отложения, съгласно одобрения проект, изброи областният управител. По думите му последните два договора са сключени, но към момента не се изпълняват. В първия случай - защото тече обжалване на разрешението, издадено от "Басейнова дирекция" за дейността, а при втория договор е в ход съгласувателна процедура за предложения техническия проект. "Четирите договора имат още нещо общо: проектите за почистване и укрепване на конкретните участъци от речното легло на Марица съдържат единствено количествени сметки по укрепването и количествени сметки по изземването на наноси. Тези количествени сметки не са остойностени", посочи Иванов.

"Наред с дейностите по укрепване на коритото обаче фирмите изпълнители изземват наносни отложения. "Това е и де факто начинът, по който държавата плаща на фирмите скрито - в правото терминът е "насрещна непарична престация". Тя е замаскирана като "безвъзмездно изземване на наноси". Тоест, държавата на практика плаща за извършване на дейности по укрепване в натура, но никой не знае размера, защото няма стойностни сметки за цената на иззетите материали", обясни Иванов.

"Не са остойностени тези сметки и това е проблемът. Никой не знае, когато се изнасят наноси за 10 лева насреща за колко пари се укрепва коритото - дали за лев, или за 20. Ако сметките се остойностят, там ще изгрее, най-вероятно, че едното не е равно на другото", обобщи той. 

Според него на практика форма на плащане има, следователно редът, по който са сключени тези договори, е незаконен и твърдението, записано в самите договори, че са безвъзмездни, е невярно.

Конкретно, първият договор от 2019 г. касае участък от около 300-400 м под устието на р. Чая. Изпълнител е "Принт технолоджи 13", сменила името си от "Билд Инерт". Според публикации във в. "Марица" от 2020 г., фирмата е била разследвана назад във времето от прокуратурата за незаконен добив на инертни материали. В същия ден със същата фирма е бил сключен и втори договор, за участък от 800 м от коритото. В случая Иванов посочи, че предшественикът му Стоев е сключил анекс с нея, в опит да сложи в някакви рамки дейностите, защото допреди него дори не е било ясно какво трябва да бъде укрепено. 

Следващият договор е със "Строймаш", последният с "Агроника инвест" (за 1300 м участък, като в момента там тече обжалване за одобрения проект). 

До юни областната управа трябва да сключи и пети договор, като Иванов обеща конкурс и прозрачност. Като друг проблем в случая областният управител на Пловдив посочи именно липсата на конкурсна процедура, публичност и прозрачност при вече сключените договори. Не било ясно и как е бил осъществен контролът на осъществените дейности. 

В резултат Иванов обяви, че областната администрация преустановява подписването на каквито и да е било документи по действащи договори. "Отказвам да подписвам каквото и да е било по тези договори, защото рискувам да участвам в безстопанственост", посочи Иванов. 

Ще се търси и вариант за прекратяване на действащите такива, който да издържи в съда при евентуално обжалване. Областната управа назначава и проверка, в т.ч. да се види има ли щета за държавният бюджет и ако да - в какъв размер е тя. Ще бъде създадена междуведомствена комисия, в която ще бъдат поканени експерти от РИОСВ, "Басейнова дирекция" и Икономическа полиция, като от последната институция вече са потвърдили участие.