Русия да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където ги е разположила противно на исканията на тези страни.

Това гласи едно от писмените предложения, изпратени днес от НАТО до Русия, съобщи на извънредна пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Предложенията са изпратени успоредно с отговорите на САЩ на руските искания. Преди месец Москва поиска от Вашингтон НАТО да изтегли силите си от страните, които до 1997 г. не са били нейни членки. Миналата седмица от външното министерство в Москва изрично посочиха, че настояват войските на алианса да напуснат България и Румъния.

По днешните предложения и 30-те страни членки са били единни и не може да става и дума за разногласия, увери Столтенберг.

„Изправени сме пред критичен момент за евроатлантическата сигурност“ , изтъкна той.

Въпреки това от НАТО виждат три сфери, в които би могъл да бъде постигнат напредък с Русия:

• 1. Отношенията НАТО-Русия. Москва прекъсна дипломатическите си връзки с алианса и така затруднява диалога. И двете страни трябва да открият наново своите представителства. Но те трябва също да използват и военните си канали за комуникация, както и да открият гореща гражданска линия за спешни нужди;

• 2. Европейската сигурност, включително ситуацията в и около Украйна. В НАТО са готови да чуят притесненията на Кремъл и да се ангажират с действителни преговори за начина на поддържане на сигурността на континента. Това включва и правото на всяка страна сама да избира как да гарантира своята сигурност. Русия трябва да се въздържа от употреба на сила, агресивна реторика  и зловредни действия срещу съюзниците и други нации. Тя също трябва да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова;

• 3. Намаляване на риска, прозрачност и контрол над въоръжаванеето. Това ще донесе истинска сигурност на всички. Брюксел и Москва работят за намаляването на заплахите в киберпространството и Космоса. Предложен е също сериозен дебат по ядрените оръжия и наземно базираните ракети с малък и среден обсег.

Генералният секретар е поканил Русия и съюзниците да проведат серия от срещи по тези теми в рамките на Съвета „НАТО-Русия".

Тези дни е повишена готовността на силите за бърз отговор на НАТО, допълни Столтенберг.

„Тези сили се състоят от различни елементи. Водещият им елемент са 5000 души и в момента се ръководят от Франция, но и други съюзници допринасят за тях. Те могат да бъдат разгърнати за много кратко време. Имаме и допълнителни сили, които също могат да бъдат разположени бързо“, каза той.