На 27 януари 1945 е освободен концлагера „Аушвиц“. За това и 27 януари е обявен за ден за почит на жертивте на холокоста.

Днес в Бундестага речи по този повод държаха президентът на израелския парламент Мики Леви и оцелялата от концлагера в Терезиенщат Инге Ауербахер.

След речта, която държа пред германските депутати, Леви изрече и една еврейска молитва, в края на която се разплака и не можа да я довърши. Депутатите станаха на крака и го аплодираха няколко минути, докато успее да се овладее.

В речта си Леви припомни за престъпленията на националсоциализма и предупреди и за днешните опасности пред демокрацията. „В сградата на Райхстага можем да си припомним как хората могат да се възползват от демокрацията, за да я унищожат“, посочи той.

„Това е мястото, на което хората разтегнаха границите на злото, мястото, на което ценностите на демокрацията бяха изгубени и превърнати в расистка и дискриминационна тирания“, заяви още Леви.

Той припомни, че преди 80 години се взима решението за унищожението на евреите на конференцията от Ванзее.

80 години не стигат, за да зараснат всички рани. Но израелската и германската нации успяха да преодолеят историческата травма, заяви още председателят на Кнесета. Той благодари специално на бившата канцлерка Ангела Меркел за ангажимента й за изграждане на добри отношения с Израел. „Благодаря ти, Ангела", каза той от трибуната на Бундестага и призова Олаф Шолц да продължи този курс.

Преди Леви пред депутатите говори оцелялата от концлагера в Терезиенщат Инге Ауербахер. Тя е на 7 години, когато през 1942 я депортират с цялото й семейство в концлагера. 

Оцеляват до 1945-а, когато Червената армия освобождава затворниците. Изселват се в САЩ, където живее и до днес. Тя разказа спомените си от детството си, от нощта на погрома, за това как родителите й първо трябвало да извършват принудителен труд, а след това всички са депортирани в концлагер. В лагера върлува тиф, липсата на каквато и да е хигиена била един от най-големите проблеми. Плъхове, бълхи пренасяли болести между затворниците. Като по чудо тя и родителите й оцеляват и след войната се изселват в Ню Йорк. Но години наред тя лекува травмите си от лагерничеството.

Канцлерът Олаф Шолц пък предупреди по-рано противниците на ваксината и мерките срещу COVID-19 да спрат да сравняват мерките, които са за защита на живота и здравето на населението, с Холокоста. Това е фалшифициране на историята и трябва да спре, заяви той.