България трябва да смени геополитическата си роля на кибик и да стане играч. Това заяви лидерът на "Да България" Христо Иванов в доклада си пред конгреса на партията.

"Не можем да използваме ЕС като платформа, за да решим проблемите си със Северна Македония. Когато си просто кибик, не е лесно да преминеш в активна роля.

Същото е и за НАТО - не можем да си признаем, че в България ще има многонационални сили. Това е добре, това е естествено, толкова ли е трудно да се каже това", каза Иванов.

И допълни:

"Като погледнем картата на този кръстопът сме просто гърне на плет или незаобиколим фактор? Не казваме, че сме в НАТО, не ни е удобно от руснаците. В НАТО сме, хора".

Иванов посочи, че се намираме в 15-та година от нашето членство в ЕС.

"В следващите три години хората, които са се родили в ЕС, ще станат пълноправни граждани. Това е генерационен рубикон. Да положим поне основите на една нова България", каза Иванов.

Той заяви, че България трябва да се възползва от икономическите и технологични трансформаци, които преместват производства по-близо, за да се съкратят логистични рискове. Иванов каза, че трябва да има "много по-малко разделение в полза на повече благосъстояние, произведено от предприемачите, не просто преразпределено".

"Да затворим големите черни дупки на българската неефективност на публичните средства", каза Иванов.

Според него България трябва да смени своя национален бранд - "шопска салата, Балкантурист" - и да стане "другото име на надеждата".

"Има и български начин на живот, това е хубаво, не е лошо. Да го превръщаме в нещо, което ни сплотява", каза Иванов.

Той коментира, че е подал оставка, защото "Демократична България" е наложила теми, които са се превърнали в централни, но не е успяла да стане основен техен носител.

"Не можахме правилно да решим уравненоети с два избора, отговорността за това е моя", каза Иванов.

Но допълни, че все пак е постигната стратегическата цел - "управление, което да изолира онези политически формации, които са най-големите носители на корупционния модел".

"Да, има управление, което получава голяма част от нашите ключови приоритети. Но трябва да ги превърнем в резултати", каза Иванов.

Според него голямата задача на "Демократична България" и нейните избиратели е как се превърнат от "затворено племе" в "авангард".

"Каузите ни са неразривно свързани със съдбата на Бълагрия, това са големи възрожденски идеали. Трябва да искаме да бъдем не просто малцинство, да се чувстваме чужденци в собственста си страна.

Да водим собственаа си страна там, където винаги нейната душа се е стремила - към свобода, към Европа", каза Иванов.

И допълни:

"Постсоциалистическата средна класа става креативна класа - все повече хора, които работят със своя интелект, поемат рискове, отговорност. Тези хора стават все повече. Ние трябва да се научим да бъдем големи".

Иванов заяви, че ако "Демократична България" не се справи с тези предизвикателства ще стане излишна и това донякъде се е видяло на последните парламентарни избори.

"България не можа да завърши процеса на декомунизация. Как да опишем проблем със Северна Македоняи ако не сме заклеймили македонизцията от 50-те години?

Как да поискаме същото да се случи от другатаа страна на границата. Несвършената работа се връща", каза Иванов.

Той изтъкна, че демократичната общност трябва да интегрира българските турци и мюсюлмани.

"Трябва решително да се противопоставим на модела на етническа капсулация, той ражда чудовища. Положихме немалко усилия в това отношение, но не успяхме", призна Иванов.

И изтъкна, че в момента в изпълнителната власт няма нито едно мюсюлманско име, а това е лош сигнал.

"Ние сме малки, но успяхме да наложим теми. Не успяхме да ги уплътним организационно и човешки", каза Иванов.

Според него "Демократична България" трябва да държи центъра по оста либерално-консервативно.

"По оста дясно-ляво винаги в дясно. Българите са хора, които обичат свободата", каза Иванов.

Според него по оста изток-запад "Демократична България" е запад, "но все повече у дома".

"Отварянето на България към Европа е много важно. Но човек има нужда от адрес, от принадлежност, от собствена страна. Тя е твоя и ти си неин или нейна", каза още Иванов.

Според него формацията трябва да се придържа към просветен на патриотизъм.

Иванов каза, че "Демократична България" е една от най-успешните коалиции - три организации представляват една и съща група хора. Но допълни, че има капсулация и неефективност на местните организации.

"Едни и същи хора се разделят в три организаици, вместо да са заедно. Това им хаби енергия. Трудно се вземат решения, не се привличат хора. Има уют на малките мащаби, от който трябва да излезем.

Въпросът е как да се развиваме. Не означава пълна интеграця, но и това е възможност", каза още Иванов.

Според него управленската коалиция е сложна и противоречи на всички закони на нормалната политическа логика, с изключение на един - криза на държавността.

Иванов прогнозира "с много висока сигурност", че в следващите три години, освен местни и европейски избори ще има и предсрочни парламентарни избори.

"Трябва да гарантирме демократичния европейски вектор на развтие на страната. Да гарантираме парламентрната република. Свободата, върховенството на правото, човешките правдини", каза Иванов.

За пореден път той заяви:

"Гешев трябва да си ходи. Да последва примера на един по-умен човек - г-н Цацаров".