Подхранвана от Русия дезинформация обвинява Украйна вече и в притежаване на химическо оръжие, споделиха експерти от Съвета на ЕС.

Това е част от наратива, който според тях се използва за оправдаване на бъдещи военни действия на Кремъл срещу бившата съветска република.

Такова съобщение разпространи преди месец РИА Новости. Според агенцията контейтери с химическо оръжие били доставени от САЩ и прехвърлени близо до границата със самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Балтийските страни и Полша са най-засегнатите в Източна Европа и към тях най-силно е насочена руската дезинформация, коментираха източниците в отговор на въпрос на Клуб Z. Но допълниха, че това не означава, че тези държави са най-уязвими.

В България също действат прокремълски медии като добре известната „Нюзфронт“, която има издание и на български език, изтъкнаха експертите. От април 2021 г. тази медия е в санкционния списък на САЩ.

„По принцип избягваме да правим някакво класиране според уязвимостта. Виждаме уязвимост в обществото навсякъде. Има съотношение между медийната система и начина, по който са се развили независимите гласове в това общество. Това е един от показателите. Страните, където медиите са по-независими, са по-малко уязвими“, коментираха нашите събеседници.

Една от тактиките на руската хибридна война са стратегически наративи, съдържащи някакво зрънце истина, смятат експерти в Брюксел. Тези наративи могат да бъдат групирани в два блока, което е станало съвсем отчетливо през последните две седмици.

Мътене на водите

Тази тактика е противоречива и объркваща. Целта й е отклоняване от специфични факти и ситуации като например кой е отговорен за напрежението и струпването на руските войски в и по границата с Украйна. Тук са очертани ясно три наратива:

1. Украйна е слаба държава. Често за нея бива използван англоезичният термин rogue state, т.е. престъпна държава. Тя няма пълното право да съществува, защото принадлежи на културния кръг на Русия. По-важното обаче е, че Украйна е агресор, агент на Запада и НАТО. Много често това се комбинира с претенции за историческо право на Русия върху тези територии;

2. Русия не е агресор, а жертва. Този наратив се комбинира с обрисуването на руската армия като мощна сила. Неизменно се изтъква нейното право да се самозащитава;

3. Агресорите са ЕС и Западът. Тези твърдения се съдържат и в официални изявления на руски представители и външното министерство в Москва, предават се рез многобройни сайтове, тв канали и др.

Потенциални оправдания за следващите стъпки

Това вече е наблюдавано вече през 2014 г., преди анексията на Крим. Изгражда се наратив в подкрепа на руските действия. Той съдържа 4 елемента:

1. Опасност от западна агресия. НАТО въоръжава Украйна, прославя фашисти и нацисти, поради което Русия трябва бързо да реагира;

2. Зверства на украинските власти, най-вече в Донбас, Необходима е спешна защита на руското население там;

3. Западът провежда военни операции под фалшив флаг в Украйна. Те са под прикритие, за да бъде обвинена след това Русия;

4. Обвинения към властите в Украйна, че се готвят да използват химически оръжия.