Учени от Германия са разработили инфрачервени очила, които помагат на незрящи хора да се ориентират в пространството, пише сп. "Ню сайънтист".
Направените тестове са показали, че точността на устройството е 98 процента.

Специалните очила, създадени от Мануел Зан и Армаган Ахмад от Техническия университет в Мюнхен, сканират пространството и информират потребителя за препятствия.

Чрез задействане на инфрачервени камери очилата предават стерео изображения към малко компютърно устройство, което създава карта на заобикалящата среда.

Инфрачервените очила са отпечатани на 3D принтер, а на предмишницата на човека се поставя специална гривна с 25 сензора. Когато обектът се приближи, тя започва да вибрира с нарастваща честота. Благодарение на инфрачервения спектър потребителят може да се придвижва дори в пълна тъмнина. Способността на очилата да предупреждават за отдалечени обекти не може да се сравни с обикновено бастунче.

Тестовете на устройството са показали, че след три опита ориентацията на хората в пространството се подобрява значително.

Учените отбелязват още, че очилата освобождават ръцете на незрящите хора, както и че благодарение на тях не се налага потребителите им да напрягат слуха си.

БТА