Финансовият министър Асен Василев няма намерение да се извинява на работодателите, които се обидиха на негово изказване тази седмица, което според тях ги определя като "некадърни". 

"За истината не трябва да се извиняваме", отбеляза той в ефира на БНР днес.

А "истината" я повтори - че продуктивността в България е около 50%, а нивото на заплащане - около 25% от средното в ЕС.

"Ако има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели естествено биха останали на пазара", каза той.

И призна, че държавата също е лош работодател, но за да се поправи това правителството има вицепремиерката по ефективното управление Калина Константинова.

В понеделник ще се разглежда на Министерски съвет и актуализацията на бюджета, чиято "различна философия" той отново подчерта. Очаква се в сряда да влезе в Народното събрание, където ще трябва да мине през две четения в комисии и зала. Василев подчерта за пореден път, че не поемаме голям нов дълг и бюджетът не е прекалено голям.

Всъщност Василев е прав за последната част по принцип, но реалността показва, че през 2022 г. страната смята да изхарчи около 63 млрд. лв., което е невиждано досега ниво. Особено любопитно е дали тази преразпределителна тежест ще се запази и след планираната вече актуализация през юли, когато се очаква да се увеличат някои харчове, а и да се увеличат пенсиите. Някои от предложенията за индексиране на пенсиите са много разходоемки, така че въобще не е сигурно, че тези 40% ще останат валидни (според някои изчисления и в момента те са превишени с над 4%).

Дългът заложен от МФ е в размер на общо 7,3 млрд. лв. за годината, но от тях ясни са само 3 млрд. лв. Те ще отидат за рефинансиране на старите задължения, чиито падежи идват през февруари и март. Тъй като по това време новият бюджет няма да е влязъл в сила, то ще се ползват, вероятно, пари от Фискалния резерв, който е пълен догоре. Не е ясно обаче, при толкова пари, защо е нужно да се тегли допълнително задължение. 

"Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи", обясни останалите 4,3 млрд. лв. дълг вицепремиерът. 

По думите му могат да бъдат удвоени капиталовите инвестиции и да се вземе по-малко дълг, благодарение на значителното подобрение на приходите в хазната.

И още нещо - Василев днес призна, че първоначално обявеното повторно внасяне на Плана за възстановяване в Европейската комисия няма да се случи през януари, а чак през март. Според него преговорите с Европейската комисия по българския план не са лесни, но се очаква страната ни да има одобрение към края на март или началото на април, след което да получим финансиране по определени проекти. Василев очаква и страната н да получи около 1,6 млрд. лв. през лятото като първи транш. 

Любопитно е и обяснението на министъра за подготвяния дефицит. Той е дефакто 4,1%, но ако от него бъдат премахнати COVID помощите, той пада до 2,5%. 

"Има взето решение за тази година, че Covid парите не се включват в оценката на дефицита. Така че там сме даже по-добре от критериите (б.р. критериите от Маастрихт)", заяви Василев. 

Проблемът обаче е в последстващата консолидация и как страната ще успее да се справи с "дупките" в хазната в годините до 2024 г., когато се очаква да влезем като пълноправни членове на еврозоната. Освен това редица икономисти вече изразиха мнение, че е време София да спре с помощите, защото икономиката работи или ако ги продължи - да ги насочи регионално и към определени бизнеси, които продължават да страдат от мерките.