Освен от САЩ, ЕС ще се опита да си осигури доставки на газ от Азербайджан и Катар в случай, че Русия реши да намали или спре своите доставки.

Това става ясно от блога на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

„Подготвени сме в случай на провал на дипломацията и разглеждаме всички възможности. Те включват подобряването на нашата устойчивост, включително работата с партньори като САЩ, Катар и Азербайджан по въпроса за газовите доставки, ако Русия реши да ги спре или намали“, пише той.

Опасенията очевидно са, че Москва може да прибегне до тези мерки при санкции на ЕС. Те ще бъдат наложени при нова военна намеса в Украйна.

Миналата седмица стана ясно, че само за три седмици от началото на годината 70-80 кораба са докарали в ЕС втечнен природен газ от САЩ. На 4 февруари представители на Европейската комисия ще пътуват за Азербайджан, където ще обсъдят възможностите за внос на газ с президента Илхан Алиев. Те ще обсъдят и евентуално час от доставките на Катар за Южна Корея да бъдат пренасочени към Европа.

Същевременно ЕС работи над нови санкции срещу Русия, които могат да я лишат от стоки, необходими за реализиране на стратегическите ѝ амбиции, пише Борел.

„Като част от нашата работа по възпирането напреднахме в подготовката на ответни мерки, които ще доведат до сериозни загуби за руската икономика и финансова система. Разглежд

ЕС се опитва да реши откритите въпроси с Русия в диалог, заяви днес Петер Стано – говорителят на Жозеп Борел.

„Ако преговорите с Москва се провалят, сме готови с ограничителни мерки за сдържане“, изтъкна той.

И добави, че работата по подготовката на санкциите е много напреднала. Разглеждат всякакви възможности при нова руска агресия срещу Украйна. Прилагането на европейските санкции е задължително за всички страни от ЕС, категоричен бе Стано.