Възможните провокации на НАТО на Изток могат да бъдат „трагична грешка, която може да завърши с военно противопоставяне“.

Това каза тази сутрин пред Нова тв руската посланичка Елеонора Митрофанова, цитирайки стратега Джордж Кенън.

Тя обвини САЩ и Англия, че усилено въоръжават Украйна със "смъртоносни оръжия".

"Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще”, обясни тя.

И тези оръжия ще отидат в Донецк и Луганск.

"Може да сте сигурни, че ще се разпръснат в разни посоки", каза Митрофанова.

А Русия провежда военни учения, "защото се страхуват", каза още тя.

Бе й зададен въпрос:

- Има ли обстоятелства, при които вие бихте навлезли на територията на Украйна? Може ли под някаква причина, свързана с това въоръжаване отвън, вие да оправдаете действия на навлизане - навътре?

- За какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война с Украйна - какъв е смисълът, какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме", буквално гласеше отговорът на посланичката.

Напротив - Русия иска да живее в мир със съседа си.

Тя обаче напомни, че още през '90-те Русия е казала, че Украйна, Грузия - това е границата. Те са "червена линия".

"НАТО оттогава се придвижи с хиляди километри!", заяви посланичката.

И допълни, че Украйна само се ползва като претекст за нагнетяване на напрежение от Запада. И това, което може да стане днес, е "някаква провокация по отношение на Донецка и Луганска република” (като тя ги наричаше така през цялото време, б.р.).

Москва не разбирала защо Украйна воюва с най-развитите индустриално части на Украйна - Донецк и Луганск.

Митрофанова бе попитана и за искането на Русия, което разбуни много духове - НАТО да злезе от България и Румъния.

Тя обаче каза, че в детайли никой не е обсъждал въпроса. Става въпрос за "принципно отношение за постоянно разполагане на военен контингент на стратегически оръжия и бази – нищо такова не присъства в България".

"Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след 1997 г., да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 1997 година.

Не става въпрос за България изобщо – защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия", поясни тя какво било изискването на Москва.

Само Румъния била "засегната донякъде" от наличие на такива военни формирования, стана ясно от думите й - "за това става въпрос единствено, а не България да напусне НАТО, или Румъния да напусне НАТО".

Тя похвали българското правителство, че избягвало да се изказва "рязко" по въпроса.

"Това не е игра на България, това не ви е необходимо изобщо!", посъветва ни Митрофанова по отношение на конфликта с Украйна.

По повод газовите проекти

Посланик Митрофанова обяви, че при спиране на "Северен поток-2" на Изток има достатъчно големи интереси и те ще насочат "потоците" натам. А за Европа ще е голяма заплаха и "завъртане на спиралата на инфлацията".

Тя отчасти се съгласи, че ако сме в добри отношения, ще имаме и по-добри условия за газа при предстоящите преговори с "Газпром".

"В друга ситуация бих казала - това са независими стопански компании", намекна още посланичката.

Изобщо, трявало "10 пъти да се помисли".

"Ние никога първи няма да започнем нито една война. Никаква война", каза тя.

Намеси родното си място - Сталинград и изведе още като аргумент ситхотворението "Искат ли руснаците война" на Евгений Евтушенко.