Севернокорейски документален филм, излъчен във вторник, показва как лидерът Ким Чен Ун, накуцва докато се бори с „най-тежките трудности досега“ на бедната страна на фона на пандемията на коронавирус и санкциите заради нейните оръжейни програми, предаде Ройтерс.

Озаглавен „2021 - великата година на победата“, 110-минутният филм отразява поредица от "постижения" на режима през годината, включително за разработването и производството на ракети и усилията за преодоляване на пандемията.

Разказвачът многократно възхвалява подобни проекти като знаци за „победа“, водени от забележимо физически отслабнал Ким. Предишни подобни документални филми са използвани от държавните медии за създаване на полубожествен култ към личността на лидера.

Филмът не разглежда подробно трудностите, но изолираната Северна Корея, за разлика от богатата, демократична Южна Корея, е изправена пред задълбочаващ се недостиг на храна на фона на санкциите, сушата и наводненията, според агенциите на ООН, цитирани от Ройтерс.

Северна Корея не е потвърдила нито един случай на COVID-19, но затвори границите си. Тя непрекъснато развива своите оръжейни системи на фона на задънена улица в преговорите да се откаже от своя ядрен ярсенал и от ракетите в замяна на освобождаване от санкциите на ООН и САЩ.

В един момент от филма се вижда как Ким се мъчи да слезе накуцвайки по импровизирани стълби при посещение на строителна площадка.

Във филма не се говори пряко за това, че Ким е загубил доста от теглото си. Той обаче е видимо  по-слаб в последните му снимки публикувани от държавните медии.

През юни те писаха, че севернокорейците са „с разбити сърца“, след като са видели коло е „отслабнал“ лидерът.

Международни медии, разузнавателни агенции и експерти следят внимателно здравето на Ким заради несигурността, която би създало евентуално предаване на властта.

Документалният филм също така показва как Ким гледа изгрева, докато язди бял кон на плаж. Друг кадър го показва заедно с военни , включително с Пак Джон Чон, началник на Генералния щаб на Корейската народна армия. Следва клип с танкове, провеждащи учения с бойна стелба.

Филмът включва редки изображения на нов 80-етажен небостъргач и голям жилищен квартал, както и някои клипове и изображения от отбранително изложение през октомври и предишни тестове на ракети.

През декември Ким каза, че управляващата партия е постигнала известен напредък в изпълнението на петгодишния икономически план, който той обяви в началото на миналата година, но предупреди, че предстои "гигантска борба" с пандемията и икономическите трудности тази година.