От днес - 1 февруари - започва изплащането на еднократните 75 лв. на ваксинираните пенсионери, съобщи Националният осигурителен институт.

В края на миналата година премиерът Кирил Петков обяви това като мярка за окуражаване на ваксинацията преди новата вълна.

Първото плащане ще е на 694 643 пенсионери, завършили ваксинационен курс до 31 декември 2021 г. Програмата се очаква да продължи до края на юни 2022 г. и за нея кабинетът отпусна 100 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който има приключен цикъл на ваксинация от две, плюс трета (бустерна) доза. Кой има право на него може да се провери по служебен път в НОИ от здравното министерство, и те трябва да си обменят тези данни, докато програмата продължи.

Парична добавка в същия размер ще има и за онези, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. Пенсионерите не трябва да подават заявление, да пращат зелен сертификат или какъвто и да е друг документ до държавните институции.

Тези, които получават пенсия по банков път, ще получат сумата в личните си сметки. Взимащите пенсията чрез пощенските станции ще получат пенсионен запис, който може да се получи на първо число на месеца или едновременно с пенсията. За пенсионерите зад граница се добавя към пенсията за съответния месец.