Техногигантът Meta прекратява своята програма Express Wi-Fi, която имаше за цел да осигури евтин интернет в развиващите се държави чрез местни партньори, съобщи Engadget.

Express Wi-Fi беше пусната през 2016 г. в партньорство със сателитни компании и провайдъри в места като Индия, Южна Африка и Филипините. Местните партньори на компанията бяха финансирани, така че да могат да продават "горещи точки" с безжична връзка на разумни цени - между 15 цента за 100MB и 5 долара за 20GB трафик.

Каква е ползата за хората на Зукърбърг? Повече потенциални потребители за другите им продукти - Facebook, Instagram, WhatsApp и пр. Социалните мрежи все повече разчитат за растеж на места по света, където тепърва се създава интернет достъп. Подобни програми имаше и Google.

Facebook имаше и друга подобна програма, но уж напълно безплатна - Free Basics. Тя бе въведена в части от Пакистан, Индонезция, Филипините, Индия с идеята да има напълно безплатен достъп. Оказа се обаче, че Зукърбърг ограничава скоростта към други сайтове, а нормален интернет има само към услугите, които са негова собственост - нещо, което нарушава законите за мрежова неутралност в много държави, сред които и Индия. А в Пакистан дори се установи, че бъгове в кода на услугата са довели до натрупване на сметки от уж безплатната услуга.

От Meta обаче обещават да имат и други подобни програми в бъдеще.