Наличието на по-бърза интернет връзка води до по-слабо гражданско участие във Великобритания, сочи изследване на Университета в Кардиф и Сапиенца в Рим, съобщи "Гардиън".

Анализът на стотици хиляди участници сочи, че няколко километра до хъбове на местни телекоми имат сериозно влияние за участието на хората в политически партии, профсъюзи, и доброволчески каузи.

Участието в политически партии пада с 19% за всеки 1,8 км приближаване към подобен хъб, където интернет връзката е доста по-бърза. При това спадът на членовете на британските партии потвърждава тези данни. Участието в доброволни социални акции - с 10%.

Най-малък, но забележим е ефектът на участие в съсловните организации - при тях членството намалява само с 3,6% на всеки 1,8 км. По всяка вероятност - защото те са по-добре мотивирани от партиите да следят за интереса на своите членове, поне в Обединеното кралство.

Добрата новина е, че отношенията с родители и приятели не са засегнати толкова много от този феномен.

Между 2005 г. и 2018 г., което е рамката на изследването, интернет скоростите се подобряват сериозно в Обединеното кралство, и времето онлайн на практика отнема от други форми на гражданско участие, смятат учените от Кардиф и Рим.

Според тях това може и да подклажда популизма, тъй като подобни структури и акции са "школи за демокрация", където хората оценяват ползите от съвместната работа. Тяхната по-малка роля в обществения живот влияе зле гражданското самосъзнание.

Има и добри новини - социалните мрежи за подобрили сериозно организирането на протести и създаването на интерес към политиката - просто той не се изразява в традиционните форми на участие.

Недостатък на онлайн политиката е и информационните балони, в които ни поставят алгоритмите, които не позволяват да се сблъскваме с гледни точки, различни от нашите. Което пък създава неразбиране и поляризация.