Засега сроковете за одобрение на „Северен поток 2“ са спрени по процедура, докато бъдат получени допълнителни документи, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

След това се очаква оценката на германските власти. Ако те се произнесат положително, ЕК ще трябва да издаде становище доколко проектът съответства на европейското право. Възможността за налагане на санкции на този проект не е изключена от гледна точка на Комисията, изтъкна говорителят.

Той допълни, че разширението на газопровода „Северен поток“ не е проект от общоевропейски интерес и трябва да бъде съобразено с европейските правила.

Същевременно ЕС разговаря за осигуряване на доставките на газ за Европа с няколко държави, сред които САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан, каза още говорителят. В следващите дни представители на ЕК ще имат срещи по тази тема във Вашингтон и в Баку. По думите му Норвегия е увеличила през последните месеци количеството на доставяния на газ за ЕС.

Все още не може да се каже кога и как ще приключи започналата миналата есен проверка на ЕК за възможно нарушение на правилата на пазара от страна на производители и доставчици на газ в ЕС, добави говорителят. Той поясни, че проверката цели да установи дали има връзка между действията на тези дружества и повишението на енергийните цени.

От „Газпром“ са били получени отговори с общодостъпни данни, но все още ЕК очаква попълването на въпросника от страна на руското дружество. Нарушение може да се установи, само ако има доказателства за сключено споразумение или за договорено действие срещу пазарните правила, или за злоупотреба с господстващо положение.