Всички области в страната са в тъмночервено, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Това означава 5000 заразени на 100 000 население, и доскоро щеше да е повод за нов локдаун. Новите управляващи обаче обвързаха това и с броя хоспитализирани.

За пореден ден новозаразените са над 10 000 души, като има сериозен ръст и на хоспитализираните - 5705, които в началото на Омикрон вълната не бяха толкова много, колкото при Делта. Всеки четвърти тестван е позитивен.

Най-висока е заболеваемостта в столицата.

От днес влиза в сила и новия срок на валидност на зеления сертификат в ЕС. Той ще важи 9 месеца след поставянето на последната доза - което засяга около 90 000 българи. Остава безсрочен обаче за тези, чиято последна доза е бустер. 

Промяната на срока на сертификата важи само за пътуване извън ЕС - в България той продължава да важи.

Българското здравно министерство вече има и нови категоризации на зоните за държавите в чужбина. Между 500 и 5000 на 100 000 население е червена зона и влизащите от такива страни могат да го направят само със зелен сертификат или отрицателен PCR. А от "тъмночервените" държави се влиза със сертификат И PCR, освен ако не е налице и сертификат за бустер.