Христо Кабадаев прекарва първите пет години от живота си в Горна Оряховица. След това семейството се премества във Велико Търново. Христо постъпва на работа в компания за външнотърговска дейност още докато учи в техникум по икономика, а докато следва в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), отваря офис на компанията в София.

Лавирането между учене и работа отнема голяма част от времето на Христо. Когато обаче попада в среда от фотографи, страстта му към снимането се усилва и той намира време и за нея.

„Всеки човек има потребност да създава нещо красиво, а фотографията е достъпно изкуство и бързо получаваш резултати – хващаш един фотоапарат и запечатваш един момент както ти го виждаш“, казва Христо. „Започнах да снимам и се увлякох. На по-късен етап се появи необходимост от студио. Нямаше как да си купя осветление, защото беше изключително скъпо, но знаех по какъв начин мога да намеря производители, да ги оценя и да си внеса осветление. С приятели направихме първата поръчка през 2003 г., като аз я организирах. Тя дойде и явно на всички им хареса това, което са получили. Нямах никакво намерение да поръчвам повече, но и други хора започнаха да ме питат дали не мога да внеса и за тях. Може би година след това се запитах защо на всеки, който ми се обади, трябва да обяснявам разни неща отначало. Прецених, че ще е по-добре да направя един каталог, един сайт, и да им казвам: „Ето, вижте и си изберете“.“

Вътрешният глас на Христо заговаря все по-силно. И през 2007 г., придобил достатъчно увереност, той откликва на този глас и отваря магазин под марката Dynaphos.

Студийното осветление като трамплин

Подобно на повечето хора, които създават бизнес, за да решат проблем, с който те самите са се сблъскали, Христо стартира с продажбата на студийно осветление – тоест онова, от което той е имал нужда четири години по-рано. Не след дълго обаче той си дава сметка, че потенциалните купувачи на такъв нишов продукт са сравнително малко. Пред него стоят две опции: да продава този продукт по целия свят или да разшири гамата от продукти и да ги продава на по-малък пазар. 

Първоначално поема по първата пътека. Изгражда партньорства с дилъри в страни като Румъния, Македония, Сърбия, Хърватска, Гърция, Кипър, Белгия и Норвегия, но в същото време преосмисля модела на бизнеса и сменя курса.

„За да продавам само осветление и марката да придобие водеща позиция на световния пазар, трябваше да се инвестира доста в маркетинг, в продукти. В онзи момент пазарът започна да се трансформира. Покрай кризата от 2008-2009 г. фотографията изостана и видеото започна да я изпреварва. Рекламните фотографи пострадаха сериозно, защото техните клиенти не поръчваха, но видеото продължи да се развива. Тогава прецених, че е по-перспективно да се разширим в тази посока“, казва Христо.

Повече от десетилетие по-късно Dynaphos предлага широка гама от продукти – студийно оборудване, преносимо осветление, фотоапарати и камери, обективи, стативи, микрофони и раници, чанти и куфари за нуждите на ползващите такава техника. Наред със собствения бранд за студийни принадлежности в магазина ще намерите продукти на над 50 марки, сред които Manfrotto, Canon, Nikon, Fujifilm, Sony, Panasonic, GoPro и National Geographic.

„В интерес на истината първата ни продуктова гама студийно осветление не се развива добре, пазарът ѝ намаля, обаче другите ниши, в които сме се настанили, се развиват“, обяснява Христо.

В полза и на професионалистите, и на любителите

През 2007 г. Dynaphos стартира в кв. „Гео Милев“ в София. През 2010 г. Христо и група партньори наемат голям терен в Студентски град. Планът е партньорите му да направят фотостудио, което да се отдава под наем, галерия, кафе и място за събития и в същия комплекс да се помещава магазинът на Dynaphos. 

За добро или за лошо, проектът просъществува едва две години. След като партньорите му се оттеглят, Христо взема под наем целия терен. По-късно осъзнава, че макар и просторно, мястото не предлага добри възможности за развитие – налице са предизвикателства както по отношение на логистиката, така и по отношение на удобството на клиентите. 

Захваща се да работи по преместването на бизнеса в сграда до метростанция „Дружба“. Процесът по проектирането и преместването в новия дом на Dynaphos отнема на Христо и колегите му четири години. Но според него усилията са си стрували, защото са събрали на удобно място шоурум, склад и сервиз, както и офис за административната част от екипа. 

Този тип упоритост не е непривична за Христо. Той споделя, че му е коствало доста усилия да влезе в контакт с базирания в Италия бранд Manfrotto, за да се договори с тях да внася продуктите им. Въпреки че те дълго време не му обръщат никакво внимание, накрая той все пак постига целта си. За постоянството му вероятно допринасят и дългогодишните му занимания с бягане на дълги разстояния, които включват всекидневни тренировки и участие в маратони, ултрамаратони и триатлони в страни като България, Италия и Исландия.

Христо Кабадаев по време на триатлон в Исландия през юли 2021 г.

В момента в Dynaphos работят около 20 души – специалисти по клиентско обслужване и по маркетинг и реклама, бранд мениджъри, администрация и отговорници на склада и сервиза. Сред клиентите им са професионални фотографи и оператори, производители и търговци, които сами снимат своите продукти, рекламни агенции и любители фотографи, видеографи и водещи на подкасти. Освен да закупят нова или да ремонтират своя техника, клиентите могат да се възползват и от опцията за вземане на техника под наем.

Dynaphos също така подпомага проекти, които се припокриват с ценностите на фирмата – фотографски организации като „Фото Форум“, „Фотоваканция“ и Photo School и подкаста „Свръхочовекът с Георги Ненов“. С тяхно съдействие е оборудвано и фотографско студио в Нов български университет (НБУ).

„За мен в началото беше голяма чест и привилегия хората да ни се доверяват и с много от тях станахме приятели. Не всички занимаващи се с фотография и видео купуват всичко от нас, но не виждам някой в бранша, с когото да нямаме някакви отношения или да не е пазарувал от нас“, обяснява Христо и допълва, че основният му източник на мотивация е усещането, че с работата си е от полза на хората.

Добре смазана машина

„Чисто админастративно никой не ми е помогнал за бизнеса, но и никой не ми е попречил, не ми е оказвал натиск, не е искал пари нерегламентирано“, споделя собственикът на Dynaphos, която през 2019 г. попада, заедно с още 6 български фирми, в списка на The Financial Times с най-бързорастящите 1000 компании в Европа.

Dynaphos не среща сериозни затруднения и по време на пандемията от коронавирус. Най-трудни били първите няколко седмици – магазинът остава отворен, но заради локдауна в страната почти никой не го посещава. Христо и колегите му насочват усилията си към развиване на своето онлайн присъствие – например стартират видеосесии във Facebook на живо, в които представят продукти и предоставят полезна информация, като данъчна и осигурителна информация за видеографи на свободна практика.

Така през 2020 и 2021 г. продажбите продължават да растат с добър темп и фирмата дори привлича нови служители. Сесиите във Facebook пък се трансформират във времето и към днешна дата се провеждат под формата на срещи с фотографи като Ивайло Дончев, който специализира в екстремната фотография, Диляна Гергова и Мартин Граховски (двама от посланиците на Canon България) и др.

Визията на Христо за бъдещето на Dynaphos: бизнесът да продължи да функционира като добре смазана машина с минимална оперативна намеса от негова страна и да носи реална стойност на клиентите.

„Най-много се гордея, че много неща във фирмата могат да работят, без аз да се намесвам. Понякога се намесвам в много базови неща, но е факт, че докато преди едва ли не всичко минаваше през мен, сега това се отнася за много по-малко неща, а фирмата расте. Аз не целя революция, а еволюция, постоянно подобрение и постоянен растеж. Това ни показва, че вървим в правилната посока. Нямам амбиция да правя империя, а да продължим да бъдем полезни на клиентите и да допринасяме за развитието на целия бранш.“

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).