САЩ поискаха от Съвета за сигурност на ООН да бъде обсъдено последното тестване на ракети от Северна Корея, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на анонимни дипломатически източници.

Изстреляната в неделя ракета със среден обсег притежава потенциала да достигне Гуам - американски остров, намиращ се в западната част на Тихия океан. Според представители на Белия дом целта на Пхенян е да получи облекчаване на наложените санкции.

Изпитанието на ракета "Хвасонг-12" в неделя беше най-голямото от 2017 г. насам. През последните месеци Северна Корея тества различни оръжейни системи и заплашва да вдигне четиригодишния мораториум върху изпитанията с ядрено оръжие и междуконтинентални балистични ракети.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочи, че подобни изстрелвания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност.

Той призова Северна Корея "да се откаже от предприемането на каквито и да било допълнителни контрапродуктивни действия", като изрази "голяма загриженост", че Пхенян отново "пренебрегва всякакви съображения за безопасността по въздух и по море". Гутериш също призова всички страни да търсят мирно дипломатическо решение на разногласията.