Определени дейности в сферата на газа и ядрената енергия могат да бъдат включени в таксономията на ЕС.

Това стана ясно от огласения днес от Европейскатат комисия Допълнителен делегиран акт за климата по Регламента за таксономията, отнасящ се до смекчаването на изменението на климата и адаптирането към това изменение. Той бе представен от еврокомисаря по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

България е сред страните членки на ЕС, които искат ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат признати и включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности. 

В текста се определят ясни и строги условия по силата на член 10, параграф 2 от Регламента за таксономията. Определени дейности, свързани с ядрената енергия и природния газ, могат да бъдат добавени като преходни дейности към онези, които вече са обхванати от първия Делегиран акт за смекчаването на изменението на климата и адаптирането към това изменение, прилагащ се от 1 януари 2022 г. Тези строги условия са следните:

• За дейностите, свързани с природния газ и ядрената енергия – да допринасят за прехода към климатична неутралност;

• За свързаните с ядрената енергия дейности – да отговарят на изискванията за ядрена и екологична безопасност;

• За дейностите, свързани с природния газ – да допринасят за прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници.

За всички тези дейности са предвидени допълнителни специални условия, които се съдържат в представения днес Допълнителен делегиран акт.

За предприятията се въвеждат специални изисквания за оповестяване по отношение на дейностите им в отраслите на природния газ и ядрената енергетика. С цел осигуряване на прозрачност ЕК промени Делегирания акт за оповестяването по таксономията, за да могат инвеститорите да определят кои възможности за инвестиции включват дейности, свързани с ядрената енергия или природния газ и да могат да правят информиран избор.

Що е таксономия

Таксономията на ЕС е предназначена за насочване на частните инвестиции към дейностите, необходими за постигане на климатична неутралност. С класификацията по таксономията не се определя дали дадена технология ще бъде или не част от състава на енергийните източници на държавите членки. Целта е да се засили преходът чрез намиране на всички възможни решения, за да бъдат изпълнени поставените климатични цели.

Недоволни държави, екоактивисти и партии

ЕК ще предаде предложението за оценка на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Решението на тези две институции се очаква в срок от 4 месеца, като всяка от тях може да поиска удължаване с два месеца.
В Съвета предложението може да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети, а в ЕП - с половината от подадените гласове на пленарно заседание.

Ако всичко мине гладко и без възражения, Допълнителният делегиран акт ще влезе в сила на 1 явуари 2023 г.

Трудности със сигурност ще има. Още с обявяването на решението Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Европейския парламент, протестира, че не е била включена в дебатите при изготвянето на Делегирания акт. А от групата на „Зелените“/ Европейски свободен алианс (ЕСА) заявиха, че намерението за включването на газа и ядрената енергия в устойчивите дейности е опит за greenwashing, или „зелена заблуда“.

Екоактивисти протестираха днес пред сградата на Еврокомисията в Брюксел. Надянали маски с ликовете на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, те разиграха погребение на Зеления пакт.

Екоактивисти погребаха Зеления пакт. Снимка АП/БТА

А Люксембург се закани да съди Комисията още преди обявяването на газа и ядрената енергия за устойчиви дейности. Според министъра на енергетиката Клод Тюрмеес това не е било планирано в първоначалния вариант на Делегирания акт.

Против това са също Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия.