Министър-председателят Кирил Петков e провел днес видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който е затвърдил решението на правителството да допринесе за колективната отбрана за български батальон. А "дефицитите" в него - да бъдат попълнени от съюзниците.  

Това съобщават от пресслужбата на кабинета.

"Министър-председателят информира генералния секретар за решението на правителството да допринесе за колективната отбрана чрез изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни-членки, при необходимост.

В хода на разговора отново беше потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна-членка", посочват от Министерския съвет.

Беше споделено виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията - посочват още от МС.

В края на миналия месец военният министър Стефан Янев обяви пред парламента, че България може да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души. Ден по-късно Петков допълни, че батальонът ще бъде български, но понеже в армията ни има "дефицити" те ще се попълнят от съюзнически сили.

Разговорът между двамата идва на фона на новината от днес - че US президентът Джо Байдън официално одобри разполагане на допълнителни сили на САЩ в Източна Европа. България не е сред тях.

„Съществен разговор с българския премиер Кирил Петков за руското струпване в и край Украйна и последиците за европейската сигурност. България е ангажиран съюзник в НАТО, допринасящ за нашата колективна отбрана“, написа Столтенберг в туитър.

Клуб Z помоли за коментар от централата на НАТО във връзка с думите на Кирил Петков за българската батальонна бойна група. Оттам отговориха, че всичко, което имат да кажат по темата, е в туита на Столтенберг.